Необична утакмица Јокића рекордера – Николи се ово десило тек трећи пут у животу

Најбољи српски кошаркаш Никола Јокић поново је на насловним странама америчких медија због изузетног достигнућа у НБА лиги.

Јокић је у ноћи између четвртка и петка предводио Денвер до тријумфа над Оклахомом (120:112) и исписао историју најјачег кошаркашког такмичења на свету – постао је центар са највише трипл-даблова у историји.

Момак из Сомбора завршио је утакмицу са 15 поена, 13 скокова и 14 асистенција, забележивши 79. трипл-дабл од доласка у редове Нагетса.

Он се тако попео на шесту позицију на вечној ранг-листи, прескочивши легендарног Вилта Чемберлејна који је током каријере комплетирао 78. Испред Јокића остали су само Расел Вестбрук, Оскар Робертсон, Меџик Џонсон, Џејсон Кид и Леброн Џејмс.

Међутим, успео је српски репрезентативац да уради нешто што није много пута у досадашњој каријери, тачније само два пута у претходних осам година.

Имао је чак 10 изгубљених лопти, што значи да је у неку руку дошао до квадрипл-дабла, како то воле амерички статистичари да називају. Срећом, тај негативни део статистике није утицао на резултат и није му било превише важно у овој историјској ноћи.

Јокић није познат као велики потрошач лопти и претходно је само два пута бележио двоцифрен број грешака. Први пут против Минесоте 2017, а онда и у дуелу са Сакраменто Кингсима три године касније – оба пута их је имао округло 10.

Само једном – против Бостона прошле сезоне – изгубио је девет лопти, а четири пута му је у тој статистичкој категорији писала осмица.

Најбољи кошаркаш у историји франшизе из Колорада је стигао 2015. и од тада је одиграо 582 утакмице у најјачој лиги света. Направио је до сада укупно 1.636 грешака, што је нешто мање од три у просеку по мечу.

Са Денвером је играо финале Западне конфереције 2020. године, након чега је у наредне две сезоне проглашаван за МВП-ја регуларног дела.