Кошаркаши Србије у првом шеширу - у уторак сазнају пут ка Евробаскету 2025.

Селекција Светислава Пешића се спрема за Светско првенство које почиње крајем месеца, а у уторак ће сазнати како ће изгледати њихов пут ка Европском првенству

Мушка кошаркаша репрезентација Србије биће жребана из првог шешира за квалификационе групе за Европско првенство, које ће бити одржано 2025. године у Финској, Летонији, Пољској и на Кипру, саопштила је у понедељак ФИБА Европа.

Жреб квалификација за Евробаскет 2025. ће бити одржан у уторак од 11.30 часова у Минхену, а 32 селекције биће подељене у осам група са по четири репрезентације.

У саопштењу се наводи да ће квалификације бити одигране у три прозора и то од 19. до 27. фебруара 2024, од 18. до 26. новембра 2024. и од 17. до 25. фебруара 2025. године.

По три најбоље пласирана тима из сваке групе пласираће се на завршни турнир. У групама у којима се налазе домаћини континенталног шампионата (Кипар, Финска, Пољска и Летонија) пласман на Евробаскет избориће селекције организатора као и две најбоље пласиране репрезентације.

Жреб ће бити делимично диригован, па ће репрезентације из првог шешира бити у групама А, Ц, Е или Г, са екипама из четвртог, петог и осмог шешира. Национални тимови из другог шешира ићи ће у групе Б, Д, Ф или Х са тимовима из трећег, шестог и седмог шешира.

Европско првенство ће бити одржано од 27. августа до 14. септембра 2025. године.