Спорт

Чавић се годинама суди са Пливачким савезом - најбољи српски пливач не прима национално признање

Најбољи српски пливач свих времена, Милорад Чавић, приморан је да судским путем затражи оно што је заслужио представљајући Србију у свету
Чавић се годинама суди са Пливачким савезом - најбољи српски пливач не прима национално признањеGetty © Clive Rose

Милорад Чавић је освојио сребро на Олимпијским играма у Пекингу, иако многи верују да је то требало да буде златна медаља.

Дошао је до циља пре Мајкла Фелпса, али, како је објаснила "Омега", званични мерач времена, али и спонзор америчког пливача, "није довољно јако додирнуо зид због чега није активирао сензор".

Иако је водио велике битке у базену, делује да ван њега мора још више да се труди.

Пуних 15 година касније, Чавић је приморан да се суди са Пливачким савезом Србије, како би добио оно што је заслужио у пливачкој каријери.

"Година прође, дан никад. Био је Лаушевић у праву када је рекао да је Србија 'земља где се у свему касни. Само се умире пре времена'. Да ли знате да сам захваљујући пливачком савезу остао без две награде из 2008. године и да се још мало пет година 'пеглам' са истим савезом за своје Национално спортско признање? Видимо се на Суду у новембру", написао је Чавић на Инстаграму и објавио да се обратио Министаству спорта и председнику Србије да интервенишу.

Чавић је раније објаснио да због ПСС не прима национално признање, које му припада од 35. године. 

"Због њиховог пропуста не примам национално признање, које ми по првој Уредби припада од моје 35. године. Нисам добио ни награде за успехе у малим базенима. ПСС није предао потребну папирологију Министарству омладине и спорта. Награду за олимпијско сребро сам добио од државе, јер је ишло преко ОКС. Али, национално признање нисам. У ПСС се правдају да се то загубило, што је немогуће. И избегавају ме", рекао је својевремено Чавић.

Пре олимпијских игара у Пекингу, Чавић је освојио злато на Европском првенству у Ајндховену на 50 метара делфин. На додели медаље, Чавић се појавио у мајици са натписом "Косово је Србија", због чега је дисквалификован са такмичења.

Након богате пливачке каријере, Чавић је основао пливачку академију у Крагујевцу. Како тај пројекат није заживео, Чавић се вратио у САД, где живи и ради као тренер.

image