Спорт

Гудељ је трагичар Севиље, Сити владавину продужио новим пехаром у Европи

Пенали овога пута нису били срећни клубу из Андалузије, српски репрезентативац је постао трагичар и "грађани" су остварили историјски успех
Гудељ је трагичар Севиље, Сити владавину продужио новим пехаром у Европи© Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Фудбалери Манчестер ситија освојили су Суперкуп Европе, пошто су савладали Севиљу после бољег извођења једанаестераца.

У Атини је резултат после регуларних 90 минута био нерешен 1:1, а актуелни шампион Европе имао је више знања и среће код извођења пенала (5:4).

Трагичар Андалужана је српски репрезентативац Немања Гудељ, који је у последњој серији погодио пречку и омогућио ривалу победу и велико славље.

Сити је први пут у историји освојио Уефин Суперкуп, а Пеп Гвардиола постао први човек који је ово такмичење покорио са три различита клуба.

На стадиону "Јоргос Караискакис" Севиља је прва припретила, али је прву велику шансу имао актуелни шампион Европе. Нејтан Аке је покушао после прекида, када је на правом месту био голман шпанске екипе Боно.

"Грађани" су потом преузели лопту, ушло се у нешто мирнији период утакмице, који су Андалужани прекинули сјајним нападом и поготком.

Игран је 25. минут, када је лопта завршила на левој страни до Акуње. Аргентинац је центрирао на пенал, тамо је Јусуф Ен-Несири у свом маниру "небески" скочио изнад двојице чувара и главом закуцао лопту од стативе у мрежу.

Осетило се одсуство Кевина де Брујнеа и Бернарда Силве, док је на другој страни екипа Хосеа Луиза Мендилибара била сјајно постављена у одбрани.

Кренуо је Сити са озбиљним притиском, али су Шпанци издржали и отишли на одмор са минималном предношћу.

Очекивали су се још јачи атаци Гвардиолиних изабраника у наставку, међутим, догодило се потпуно супротно. Севиља је почетком другог полувремена има неколико сјајних контри и великих прилика, а Ен-Несири је од хероја постао трагичар.

Мароканац је промашио два зицера и казна је морала да стигне – Родри је у 63. минуту одлично центрирао на другу стативу, тамо се из другог плана убацио млади Кол Палмер и главом спровео лопту у мрежу.

Тај погодак најавио је нови талас офанзиве Енглеза који су у неколико наврата били веома близу преокрета, али нису креирали праву шансу. Најбољу је имао поново Аке, у самом финишу сусрета, када га је Боно још једном спречио.

До краја је остало нерешено и приступило се извођењу једанаестераца.

За Сити су редом погађали Ерлинг Холанд, Хулијан Алварез, Матео Ковачић, Џек Грилиш и Кајл Вокер, док су пре описаног Гудељевог промашаја, код Севиље прецизни били Лукас Окампос, Рафа Мир, Иван Ракитић и Густаво Монтиел.

image