Спорт

Први тенисер света не учествује на Завршном турниру у Торину!

Карлос Алкараз, први тенисер света, неће учествовати на Завршном турниру у Торину због повреде трбушног зида.
Први тенисер света не учествује на Завршном турниру у Торину!Gettyimages.ru © Julian Finney

Млади Шпанац је потврдио лоше вести и саопштио да ће морати да направи паузу због руптуре мишића трбушног зида, уједно и да остане без дебитантског наступа на турниру најбоље осморке.

Карлитос се повредио током мастерса у Паризу, када је морао да преда меч четвртфинала Холгеру Рунеу у тај-брејку трећег сета, а тај проблем не само да га је одвојио од терена у „граду светлости“, већ ће га ускратити за учешће у Торину, али вероватно и на завршном такмичењу у Дејвис купу.

„Резултат прегледа повреде лекарског тима: руптура унутрашњих косих мишића левог бочног трбушног зида са предвиђеним временом опоравка од шест недеља“, саопштио је Алкараз.

„Нажалост, нећу моћи да се такмичим у АТП финалу и финалном турниру Дејвис купа. Тешко је и болно пропустити ова два за мене важна догађаја, али остаје ми само позитиван став и размишљање о правовременом опоравку. Хвала на подршци.“

Њега ће у Торину заменити Американац Тејлор Фриц, а резерве ће бити Пољак Хуберт Хуркач и Данац Холгер Руне.

Поред чињенице да се неће надметати за један од најзначајнијих трофеја у свету тениса, 19-годишњак би могао да остане и без прве позиције на крају сезоне. У томе ће велику улогу играти и партије другог, много искуснијег Шпанца – Рафаела Надала.

Пред почетак Завршног турнира разлика између Алкараза и Надала биће округло 1.000 бодова (6.820 наспрам 5.820) и баш толико је потребно „бику са Мајорке“ да поново буде први.

Да би Рафа то успео, мораће да добије све мечеве до финала, а то је тачно хиљаду поена – по 200 у групи и још 400 за победу у полуфиналу.

Тада би обојица имали исти број бодова, а по правилима АТП тура, у том случају бољи је онај тенисер који је освојио више бодова на гренд слемовима, а старији Шпанац је са две титуле успешнији.

Ако Надал изгуби меч у групи, било један или два, мораће да освоји титулу да би се попео на прву позицију на светској листи.

Поразом од Новака Ђоковића у полуфиналу мастерса у Паризу, Стефанос Циципас је изгубио готово сваку шансу да се први пут нађе у борби за тениски трон.

image