Новак први пут после 15 година најплаћенији тенисер на свету

Од 2007. године трајала је владавина Роџера Федерера као најплаћенијег тенисера на света

Новак Ђоковић први пут у каријери годишњи обрачун магазина "Форбс" завршио је на првој позицији листе најплаћенијих тенисера.

Иако је 42-годишњак и даље зарађује огроман новац, чак око 95 милиона долара годишње, Федерер више није првопласирани на листи јер, једноставно, није међу активним играчима.

Трон је сада заузео један од његових највећих ривала који већ дуго држи рекорд по заради од турнирских награда.

Ђоковић је нови шампион на "Форбсовој" листи тенисера, са процењених 38,4 милиона долара у претходних 12 месеци (пре опорезивања). На терену је стекао 13,4 милиона америчких новчаница, док је 25 милиона добио од спонзорских уговора, надокнади за учешће на догађајима, као и од продаје меморабилија са својим ликом.

Одмах иза њега је дечко који је испред на АТП ранг-листи, барем још неколико дана.
Карлос Алкараз је други са 31,4 милиона долара за претходних годину дана – 11,4 освојио је на терену, плус 20 милиона које је освојио "са стране".

Млади Шпанац доживео је вртоглави успон на овој листи, пошто је за 12 месеци пре овог обрачуна, инкасирао "само" 10,9 милиона долара.

На трећем месту је прва играчица света Ига Швјонтек са 22,4 милиона долара, следи је Данил Медведев (20,1), Рафаел Надал (15,5), као и Британка Ема Радукану, која је потпуно нестала са "мапе" после освајања Ју-Ес опена. То јој није сметало да буде "тежа" за више од 15 милиона долара.

Њу следе млада Американка Коко Гоф (15,2), Каспер Руд (14,4) и Наоми Осака (12,1), док првих десет комплетира Џесика Пегула (10,9).

Укупно, десет најплаћенијих тенисера данашњице зарадило је 196 милиона долара у претходних годину дана. То је пад од чак 38 процената у односу на годину раније, када је укупна зарада износила 316 милиона.

Разлог је одлазак у пензију споменутог Федерера, али и Серене Вилијамс, који су збирно имали 125 милиона долара.