Спорт

Почиње Ју-Ес опен: Новаче, идемо до нове титуле!

На тениским теренима "Флешинг медоуза" у Њујорку почиње последњи гренд слем турнир сезоне
Почиње Ју-Ес опен: Новаче, идемо до нове титуле!Getty © Clive Brunskill

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић покушаће да у Њујорку освоји 24. гренд слем трофеј.

Ђоковић ће по 17. пут у каријери учествовати на Ју-Ес опену, а до сада је освојио три титуле – 2011, 2015. и 2018. године.

Српски тенисер није учествовао прошле године јер му као невакцинисаном странцу није био дозвољен улаз на територију Сједињених Америчких Држава.

Новак је на свом последњем наступу у Њујорку 2021. године у финалу поражен од Руса Данила Медведева.

Жребом у "Великој јабуци" одређено је да ће му први противник бити Александар Мије из Француске, а њихов меч на програму је од око три сата после поноћи по средњоевропском времену.

Ђоковић има 23 гренд слем титуле и потребна му је још једна да би се изједначио са Маргарет Корт, која је са 24 трофеја рекордерка у обе конкуренције.

Србију ће у сингл конкуренцији представљати још Миомир Кецмановић, Ласло Ђере и Душан Лајовић.

Ђере ће око 20 сати играти против домаћег такмичара Брендона Накашиме, док ће ривал Кецмановићу око 21 час бити Хуан Пабло Вариљас из Перуа. Лајовић ће највероватније играти у уторак поподне против Кинеза Јибинг Вуа.

Титулу у мушкој конкуренцији брани Шпанац Карлос Алкараз, који је прошле године у финалу турнира у Њујорку победио Каспера Руда 6:4, 2:6, 7:6 (7:1), 6:3.

Код жена, на трону је прва тенисерка света Ига Швјонтек, она је пре 12 месеци у финалу била боља од Онс Жабер са 6:2, 7:6 (7:5).

Четврти гренд слем турнир сезоне има традицију дугу скоро век и по, пошто је прво издање организовано давне 1881. године.

Ју-Ес опен на програму од 28. августа до 10. септембра и игра се за наградни фонд од 65 милиона долара.

Победници у синглу у мушкој и женској конкуренцији добиће по три милиона, а пораженима у финалу ће припасти по 1,5 милион америчких новчаница.

image