Новак дигао глас против кладионица: Има их као пекара на сваком ћошку

Најбољи тенисер свих времена још једном показао величину и говорио о важним темама о којима многи ћуте

Новак Ђоковић искористио је конференцију за медије после победе над Бернабеом Запатом Мираљесом да професионални спорт трпи због присуства кладионица.

Ђоковић се рутински пласирао у треће коло Ју-Ес опена, максималном победом над Шпанцем, резултатом 6:4, 6:1, 6:1.

Током разговора са српским медијима, једно од питања било је да прокоментарише изјаву Николе Јокића да "Срби не воле спорт, него воле да побеђују" и да ли ће се то код нас икада променити…

"Никада се неће то десити – то нам је менталитет, нисмо једини у свету такви. Мислим је још страственије у Јужној Америци, тамо је стварно, питање живота и смрти, не смете да се појавите ако изгубите, поготово у фудбалу", рекао је Ђоковић.

Себи је дао шлагворт за наставак теме о нечему што већ дуги низ година штети не само тенису, него и читавом спорту.

"Имате новац, пажњу, славу, то отвара многа врата, али постоји и друга страна. Жао ми је што је спорт постао бизнис, то је код нас изражено – мада и другде – а то су кладионице. Оне су на сваком ћошку, као некада пекаре. Постале су део живота, много људи се клади на спорт, ставља себе и финансијску ситуацију своје породице у ризик кладећи се на тениски меч или на кошаркашку, фудбалску утакмицу."

"Мислим да су кладионице утицале на то да има више тензије, тај темпо да се сада свакодневно људи кладе, да је то на сваком кораку. То није било у толикој мери када сам почињао да се бавим тенисом. Ако не прође како треба, спортисти добијају претње, критике и трпе ужасне притиске. Када људи немају пара, када су у незавидној ситуацији…"

Иако је свестан у колико се привилегованој ситуацији налази, није могао више да ћути о овом проблему.

"Ми спортисти зарађујемо много и не би смели ништа да причамо. Ако се отвори ова тема, кажу ми: 'Шта ти имаш да причаш, ти си мултимилионер?' Вероватно ћу добити критику, што као богаташ причам о томе. Мислим да ће се многи спортисти сложити са мном. Кладионице су на свакој телевизији, доминантне су, најбржи начин да се заради новац. Или се не види проблем или се заташкава, игнорише. Мислим да је ово друго, људи су свесни, али игноришу. Држава не ради на томе да то регулише, да се нађе прихватљивији модел за друштво, за омладину, за спорт. Морамо да се запитамо у каквој околини ће наша деца да расту."

Човек који је оборио готово све тениске рекорде додао је и да се врло често људи према спортистима односе као према роботима.

"Спортисти су почели више да се оглашавају о безбедности, о претњама на друштвеним мрежама… Лично, не гледам толико, па не осећам да ме толико дотиче. Треба да се прича о томе, да није табу тема, мада ће увек бити оних који кажу 'шта се ти жалиш?' Широка је тема, заиста", закључио је Ђоковић.

Новака у наредној рунди очекује српски дерби са Ласлом Ђереом.