Спорт

РТ Балкан анализа: Група по мери управе, али и тима – колико може Звезда у Лиги шампиона?

Куглице су се загрејале и заиграле, па су шампиона Србије у групу сврстале са Манчестер ситијем, Лајпцигом и Јанг Бојсима. Осећања су помешана, али утисак је да је Црвена звезда на жребу прошла много боље него претходна два пута у елитном такмичењу
РТ Балкан анализа: Група по мери управе, али и тима – колико може Звезда у Лиги шампиона?Getty © Srdjan Stevanovic / Stringer

Папир, те очекивања и предвиђања су једно, а терен као једино право мерило је друго, а управо на терену ће црвено-бели имати тежак и историјски задатак.

За овај моменат је Црвена звезда живела и умирала претходних година.

Пут од клуба који Европу не игра из много разлога (квалитет, финансије, сопствене грешке), до учесника групне фазе Лиге шампиона без квалификација, био је трновит – али бајковит, напоран – али сладак.

Леверкузен, Ренџерс, Милан, Бордо, Лудогорец, ПСВ, али и Спартак Трнава, Салзбург, Јанг Бојс... Сви ови двомечи учинили су да навијачи Црвене звезде данас осете захвалност што не морају да их играју, али и неку врсту носталгије што их нема. 

Пут је често битнији и занимљивији од стизања на одредиште и то је још једна од многобројних лепота овог спорта.

Сва неизвесност, патња и драма, сва радост, срећа и узбуђење, све стаје у један моменат и једно сећање. Милиметри или секунди одређују хоће ли то сећање бити најлепше или најгоре у животима оних који живе за свој клуб.

Било како било, Црвена звезда први пут после предуго времена има луксуз да као шампион земље, директно игра групну фазу елитног европског такмичења.

Такође, чињеница да трећи пут у последњих шест година налази своје место у Лиги шампиона, црвено-беле цементира на лидерско место тимова на Балкану.

О жребу ништа ново

Први утисак како међу функционерима, тако међу присталицама српског клуба, јесте оно чувено: Могло је боље и лакше, али је могло и знатно горе и теже.

Сваки "шешир" жреба у Монаку, доносио је Црвеној звезди другачије емоције.

Из првог односно најјачег, тешко да је могло теже, пошто је извучен актуелни шампион Европе и вероватно најквалитетнији тим данашњег фудбала.

Други противник представља мач са две оштрице, али узевши у обзир да су се на тој позицији могли задесити Реал Мадрид, Атлетико или Интер, ни ово није лоше.

Што се тиче ривала из последњег, четвртог "шешира", Звезда може бити задовољна.

Избегнуте су "мине" попут Реал Сосиједада, Њукасла, или Галатасараја, а добијен је противник са којим српски клуб има успешну историју и са којим ће моћи да се надиграва.

Шта каже историја

Црвена звезда ће уписати трећи наступ у Лиги шампиона, у последњих шест година.

На претходна два, добијала је лекције и правила грешке из којих је морала да учи, као и искуство које је скупљала.

Ипак, у оба наврата жреб није био превише наклоњен, па је тако тим из Љутице Богдана морао копља да укршта са Ливерпулом, ПСЖ-ом, Бајерном из Минхена, Тотенхемом и Наполијем.

Актуелни, бивши и будући шампиони света и својих земаља, као и финалисти континенталних такмичења, заиста нису били противници против којих је српски клуб имао шансе.

Опет, успевала је Звезда да приреди невероватна изненађења и победе, чиме је учинила да нашу земљу, али и читав регион, много више поштују у свету фудбала.

Звезда овога пута, барем на папиру, има лакши и изводљивији задатак. То су потврдили и њени челници, који су најавили борбу за места два и три, нешто што се претходних сезона није могло урадити.

"Грађани" – врх пирамиде европског фудбала

Екипа Манчестер ситија важи за најквалитетнији тим данашњице.

Од пре неколико седмица, имају и "ушати пехар" са којим могу да се шепуре и потврђују хвалоспеве.

Предвођени вероватно и најбољим тренером у историји фудбала, Манчестер сити урадиће све да сачува круну на својој глави.

Након што су први пут у клупској историји успели да освоје Лигу шампиона, а уједно и "триплу круну", тим Пепа Гвардиоле моћи ће први пут после много година да игра без превеликог притиска.

Наравно, познато је да је често теже одбранити титулу, него је освојити, па ће тако Сити имати изазове и у новој сезони.

Тим из Манчестера остао је без неких од битних шрафова, који су чинили једну сјајну машинерију која је годинама функционисала и која је освојила "триплету".

Ту се свакако мисли на Илкаја Гундогана који је као слободан играч отишао у Барселону, али и Ријада Мареза и Ајмерика Лапорта.

Међутим, Сити је реаговао на тржишту и, чини се, довео адекватне замене.

Матео Ковачић се из дана у дан све боље привикава на фудбал Пепа Гвардиоле, Лапортов заменик је наскупљи дефанзивац у историји фудбала Јошко Гвардиол, док је ново крило Ситија вансеријски таленат Жереми Доку.

На већ постојеће језгро екстремно квалитетних играча попут Ерлига Браута Холанда, Бернарда Силве, Џека Грилиша, Родрија, Рубена Дијаша и Едерсона, као и веома захвалних Џона Стоунса, Аканџија, Нејтана Акеа и Кајла Вокера, делује да енглеском тиму неће требати дуго да поново успостави доминацију над европским противницима.

Стога је изузетно нереално из угла Црвене звезде надати се бодовима.

Велика ће част бити угостити шампиона Европе на испуњеном стадиону "Рајко Митић". 

Што се утакмице тиче, нек фудбал учини своје. Навијачи српског клуба једном приликом су већ поручили – "нек буде што бити не може".

Немачки расадник талената и домаћи задатак за све

Звездин противник из другог "шешира" на жребу, јесте тим Лајпцига.

Немачка екипа важи за највећи "расадник" талената у Европи, па чак и на читавом свету.

Имена која је Лајпциг избацио у протеклих неколико година, али и сам систем рада, функционисања и игре, представљају прави сан и пример тимовима са ових простора.

У тако нешто могли су се уверити и стручни људи из Црвене звезде, који су у претходном периоду имали прилику да посете Лајпцигове тренинг центре.

Немачки тим представља својеврсну "златну коку" или машину за прављење новца, али то све раде кроз фантастичан систем и још битније – сјајну игру на терену.

Свој врхунац, Лајпциг је управо стекао у елитном европском такмичењу, а не у Немачкој.

Пре три године, овај тим играо је полуфинале Лиге шампиона, пошто је у нокаут фази елиминисао Тотенхем и Атлетико Мадрид.

Иако у Лајпцигу већ годинама не маре за имена која их напуштају, већ за она која у том тренутку играју или долазе у клуб, не може се истаћи податак да је немачки клуб у кратком временском интервалу остао без ударних игли.

Споменути Јошко Гвардиол отишао је у Манчестер сити, Кристофер Нкунку у Челси, а Доминик Собослај у Ливерпул.

Међутим, Лајпциг је брзо доказао да их је "преболео", почевши нову сезону освајањем трофеја.

У Суперкупу Немачке ударили су прави "шамар" минхенском Бајерну, савладавши га са убедљивих 3:0.

Поред наведених одлазака, Лајпциг и сада има плејаду младих и квалитетних играча.

Тимо Вернер, Дани Олмо и Ћави Симонс представљају срце овог тима, али велику помоћ имају у Лоису Опенди, Емилу Форсбергу, Бењамину Шешку и Кристофу Баумгартнеру.

Биће веома занимљиво видети и повратак њиховог тренера Марка Розеа у Београд.

Наиме, Розе је био шеф стручног штаба екипе Салцбурга, који су црвено-бели елиминисали у походу на групну фазу Лиге шампиона пре коју годину.

Немачки стручњак тада је "купио" српску публику и медије својим изјавама пре и после двомеча са Звездом.

Млади момци са којима Звезда зна како

Лепа сећања везују Црвену звезду за екипу Јанг Бојса.

Управо је то екипа која је поклекла пред црвено-белима у квалификацијама за Лигу шампиона пре четири сезоне.

Српски шампион је тада успео, захваљујући головима Гарсије и Дегенека у гостима, али и оном Вукановића на домаћем терену, да избори пласман у елитно такмичење.

Наравно, неће се ове сезоне састати те две екипе, већ потпуно нова Звезда и потпуно нови Јанг Бојс.

Штавише, швајцарски тим изгледаће доста другачије у односу на тек недавно завршене квалификације.

Фабијан Ридер, један од најквалитетнијих играча, појачао је редове француског Рена у трансферу вредном 15 милиона евра.

Уз њега, сигурно ће се осетити и изостанак Цесигера и Фасхната, који су такође напустили Швајцарце.

Ипак, бриге постоје и оне су реалне, пошто Јанг Бојс предводи сјајан нападачки тандем Седрик Итен и Жан Пјер Енсаме.

Енсамеа се многи навијачи Звезде добро сећају баш из описаног дуела, када је задавао поприличне невоље одбрани српског тима...

image