Потоп Србије у Манили - "орлови" све просули, Италија и Фонтекио разбили Пешићев тим

Селекција Светислава Пешића је после лошег другог полувремена доживела болан пораз на старту друге групне фазе Мундобаскета

Србија је поражена од селекције Италије у Манили сa 78:76, готово на идентичан начин као и у Београду у склопу квалификација за Олимпијске игре у Токију, потом у Берлину на последњем Европском првенству, али и на Акропољ купу у Атини пре неколико недеља.

После прве фазе такмичења, кроз коју је Србија протутњала, наишао је први "тврђи" противник.

Знали су "орлови" да их са Италијом чека тежак меч, али су од Поцека и "азура" добили лекцију која, уколико се извуку поуке, може бити пресудна за наредни део турнира.

Италијани су и данас у Манили, као што је то случај у претходним годинама, против Србије одиграли невероватно - Фонтекио није могао да промаши, Датоме на тренутке подсетио на најбоље године, Спису и Пајола неухватљиви...

Са друге стране, фантастична игра Италијана је избацила на видело бројне мане "орлова", који су остали замаскирани убедљивим победама над, руку на срце, не толико квалитетним противницима.

Богдан Богдановић, најефикаснији играч Србије на мечу, имао је 1/13 шут за три поена!

Капитен је имао лош шутерски дан, али је проблем што "орлови", упркос ужасном проценту шута капитена, нису имали друго решење у моментима када се ломио меч.

Никола Јовић је био незаустављив у првој фази, али се - сасвим логично - дуго мучио, у складу са годинама и искуством, против озбиљнијег противника.

"Орлови" нису искористили предност под обручима - Милутинов је био доминантан и остварио је дабл-дабл, али се у појединим моментима тражио шут са дистанце уместо да се искористи предност под кошем.

Италијани су боље ушли у меч, али је Србија брзо одговорила и до одласка на одмор је било изузетно неизвесно.

Богдан Богдановић је тројком, уз звук сирене, обезбедио предност Србији на полувремену - 42:40.

Тројка капитена је додала дозу самопоуздања и добре енергије за наставак меча, па је Србија у трећој четвртини направила серију 12:2, а предност је нарасла до "плус 16" - 60:44.

Међутим, од тог тренутка, на терену постоји само један тим. А тај тим није наш...

Напад Србије је потпуно стао, одбрана се распала у свега неколико минута, па су се Италијани брзо вратили у игру.

Ђиђи Датоме је постигао осам поена у последњем минуту (!) треће четвртине, па су Италијани лако дошли до преоркета. 

Симоне Фонтекио је блистао у последњој четвртини, погађао је немогуће шутеве, па су Италијани чували предност.

Гудурић је, 50 секунди пре краја меча, погодио тројку (76:74) која је донела наду "орловима", али је Фонтекио из тешке позиције погодио на другој страни за 78:74.

При резултату 76:74, Фонтекио је промашио на седам секунди до краја. Србија је дошла до лопте, али је лош напад завршио Стефан Јовић, неуспешним шутем са велике дистанце.

Најефикаснији у селекцији Србије били су Богдан Богдановић са 18 поена, три скока и четири асистенције и Никола Милутинов који је убацио 14 поена уз 12 скокова.

У саставу Италије истакли су се Симоне Фонтекио са 30 поена, седам скокова и четири асистенције, док је Марко Спису додао 14 поена, пет скокова и две асиситенције.

Кошаркаши Србије у другом колу играју против кошаркаша из Доминиканске републике у недељу од 14 часова.

1. сеп 2023 • 12:00

Пораз Србије 78:76!

Италија је победила и трећу годину заредом на великом такмичењу против Србије и то након промашеног шута Јовића у последњим секундама са велике дистанце!

Невероватно слабо друго полувреме Србије које је "орлове" и коштало изузетно важног меча.

Тројка Гудурића за наду!

Још 50 секунди, Италија има два поена предности!

Фонтекио узвраћа двојком за 78:74 за Италију на 33 секунде до краја.

Све мање наде за Србију - 71:76

Семафор показује 1:38, Италија има напад након промашених бацања за Добрића. Тешко ће бити Србији да овде нешто спаси...

Још три минута - "плус три" за Италију

Резултат је 74:71, Србија погађа само са линије за слободна бацања и то је једино што "орлове" одржава у животу у овим тренуцима.

Фонтекио погађа као од шале ко го да га чува, убацио нам је 28 поена.

25' - Италија поново води - 64:67

Фонтекио погађа преко руке, па онда и Спису и то је сада "плус три" за Италију. Србија је у великом проблему, ништа не функционише како треба у овим тренуцима.

Кош Србије после шест минута - 64:61

Србија је у последња четири минута треће и прва два минута четврте четвртине била убацила само два поена и то са линије слободних бацања. Тек сада је Огњен Добрић успео да погоди из игре. Јако лоше изгледа Србија у нападу...

Катастрофалан крај треће четвртине - 62:59

Све је Србија упропастила на крају треће четвртине. Било је 60:44, а од тада су Италијани у серији 15:2. Чак осам поена је Србија примила у последњем минуту, свих осам од Датомеа.

Одбрана се распала и сада је поново егал...

28' - Пешић зове тајм-аут на "плус 11"

Ишла је предност Србије и на 16 поена разлике (60:44), али после пет брзих поена "азура", одмах селектор "орлова" тражи тајм-аут да се заустави серија ривала.

Србија води 12:2 у трећој деоници

После прва четири и по минута, резултат је 54:42, озбиљно је нарасло предност "орлова". Италијани се муче у нападу, а Србија поентира преко сјајног Милутинова!

24' - Србија води 49:42

Добар почетак Србије у другом делу, Милутинов и Стефан Јовић погађају у рекету, успостављен је и добар притисак на лопти, па је сада порасла предност "орлова".

На крају и Милутинов уз прекршај поново погађа и то је "плус седам"!

Крај полувремена - 42:40 за Србију!

И то на какав начин - тројка Богдана Богдановића уз звук сирене на крају друге четвртине. Србија је морала да се жестоко помучи за ову предност, али успео је капитен да погоди и да пошаље екипу на одмор у правом расположењу!

16' - Пешић зове тајм-аут (31:32)

Италија је тројком преко Фонтекија успела да се врати у вођство од једног поена, а одмах Светислав Пешић тражи тајм-аут.

Србија је имала неколико споријих напада и одмах су се Италијани лакше бранили.

14' - Две тројке за Србију!

Води Србија коначно на овом мечу и то 29:25, серија 10:0 за "орлове". После тајм-аута Поцека, уопште ништа није помогло Италијанима, чак напротив - прво је погодио Аврамовић, а потом и Вања Маринковић за одушевљење српских навијача.

12' - Србија смањује на 23:25

Имала је Италија и "плус шест" на почетку друге четвртине, али онда успевају "орлови" да мало затегну одбрану и постигну поене на другој страни. После брзе транзиције и поена Аврамовића, Поцеко тражи тајм-аут за Италију пошто се Србија поново приближила.

Крај прве четвртине - 23:19 за Италију

Како је прва четвртина изгледала, Србија има одличан резултат. Било је 20:10 за Италијане у једном тренутку, било је доста грешака и промашених шутева, али су успели "орлови" да се приближе. Највише захваљујући Огњену Добрићу и његових осам поена, од чега пет са линије слободних бацања.

Ухваћен је прикључак у финишу и сада ће Србија морати боље у позиционим нападима у другој деоници.

7' - Сјајна тројка Добрића (10:13)

Сјајан потез Огњена Добрића - погодио је тројку и то под фаулом! Изузетно важна тројка, након што је Италија убацила две брзе тројке у претходна два напада.

После тројке, Добрић погађа и са линије бацања, па Србија у једном нападу постиже четири поена.

5' - Италија води 7:2

Бољи почетак Италије у првих пет минута. Мало се Србија мучи у позиционом нападу, Богдановић и Јовић су већ промашивали на шуту за три, а Полонара поставља резултат на 7:2.

Почела је утакмица!

Стартна петорка Србије је Богдан Богдановић, Никола Јовић, Никола Милутинов, Огњен Добрић, Стефан Јовић.