Спорт

Астра Ад Астра – од "црвеног џина" до "белог патуљка" Источне Европе

Астрономски феномени на источноевропском фудбалском небу, деценијама су обликовали Астру и на крају извајали белог патуљка. У зениту свог узлета, Астра је побеђивала Олимпик Лион и Вест Хем. Недавно, у последњој фази постојања, губила је и са 19:0 у румунској трећој лиги.
Астра Ад Астра – од "црвеног џина" до "белог патуљка" Источне Европе© Radu Tuta/EuroFootball/Getty Images)

Ништа се не догађа случајно. Ако на ово путовање кренемо са том премисом у коферу, сваким новим раскурсом отварићемо нови хоризонт који овом веровању уступа опипљив облик.

А свако путовање – и оно од 1.000 миља и оно од стотину година, креће првим кораком...

Година је 1921, родио се спортски клуб, са ове дистанце, апсолутно савршеног и симболичког имена – Астра.

Sic itur ad astra – написао је Вергилије у Енеиди, свом најзначајнијем делу – Тако се иде ка звездама.

Пут ове звезде, ка звездама, почео је те 1921. године, када је рафинерија "Астра-Романа" основала спортски клуб, сачињен од бројних фудбалских клубова заједничког имена Астра, широм Румуније.

И ова звезда је, попут осталих, а налик органским бићима, прошла кроз разне животне фазе. Фузије, синтезе, дегенерације, гравитациони колапс...

Астрономски феномени на источноевропском фудбалском небу, деценијама су обликовали Астру и на крају извајали белог патуљка.

Пре ове, завршне звездане фазе, Астра је, опет симболично, прошла кроз фазу црвеног џина.

Замисли жељу: Титула, Лига Европе, дуели са Вест Хемом

Када звезда потроши своје залихе (водоника), улази у нестабилну фазу (сагоревања хелијума) и тада се њихови спољни слојеви шире и хладе, формирајући тако црвене џинове.

Астра, иако је променила силна имена кроз различите видове фузија, пут до црвеног џина почиње крајем прошлог века, када власник клуба постаје бизнисмен Јоан Никулае.

Успон клуба је био, претпоставићете, метеорски (иако је израз потпуно парадоксалан, идеално се може искористити у случају Астре).

Након 91 године проведене у Плоештију, клуб добија нови дом 2012. године – град Ђурђу, на југу Румуније.

Први пут у историји, Астра се квалификовала за Лигу Европе, а убрзо је и напала титулу у домаћем првенству.

У сезони 2013/2014, заузела је друго место, али је освојила Куп и Суперкуп Румуније.

У квалификацијама за Лигу Европе, румунска звезда је избацила Олимпик Лион, а у групној фази је играла против Салцбурга, Селтика и загребачког Динама.

Наредна сезона није довела групну фазу у Ђурђу, али јесте, вероватно, највеће, најзвучније име.

Астра је играла против Вест Хема у другом колу квалификација и, после ремија у Лондону (2:2), победила на свом терену са 1:0.

На последњој препреци се испречио холандски АЗ и оставио је без групне фазе.

Астрин врхунац, тренутак када је најјаче сијала на небу Источне Европе, догодио се 2016. године, када је освојила прву титулу шампиона Румуније.

Неуспешан покушај да се домогне Лиге шампиона никога није заболео, пошто је Астра бљеснула у Лондону, још једном, против Вест Хема (победа 1:0) и пласирала се, још једном, у групну фазу Лиге Европе.

Најбољу европску сезону у историји завршили су након групне фазе (Рома, Викторија Плзењ и бечка Аустрија), где су испали од Генка.

Рак маглина и Бели патуљак

Летимични погледи кроз телескоп, откривали су чудне појаве у овом клубу, али је тренутни успех на терену сакривао све сумње, мутне радње и "знакове поред пута".

Тренер Маријуш Шимудика је био суспендован због клађења на утакмице домаћег првенства. Суспендован је до краја сезоне, али му је, након жалбе, казна смањена на два месеца.

Откако је напустио клуб, 2017. године, на његовом месту се опробало чак 13 тренера. За пет година 13 тренера – 2,6 тренера годишње!

Дан Алекса је дошао на клупу 2019. године и, уз помоћ контроверзне менаџерке Анамарије Продан, у клуб довео бројне опробане, искусне, али и скупе играче.

Међутим, на његовом дебију је његов клуб одирао 2:2 са Ботошанијем, након чега је испливао снимак на којем се види како Алексу у главу удара – Анамарија Продан?!

Резултата није било, уследила је пандемија ковида, кључни играчи Астре су суспендовани због истраге због допинга, а на све то – на све тежу финансијску ситуацију у клубу – власник је завршио у затвору због неплаћеног пореза, корупције и прања новца.

Без пара, без структуре, истрошене идеје и угашене енергије, Астра је, попут звезде "експлодирала" и распала се, остављајући за собом рак маглину.

Испала је из прве лиге, а потом и из друге, свега неколико година након што је силовито куцала на врата Лиге шампиона.

Последње, најтеже, дане провела је на дну табеле серије 4 треће румунске лиге, где је губила мечеве са невероватних 19:0.

После осам утакмица, имала је гол разлику 0:78, након чега је затражила од Савеза да напусти такмичење.

Дан након што је напустила лигу, 18. октобра 2022. године, Астра је званично угашена – 101 годину након оснивања.

Попут органских бића, Астра је прошла различите животне фазе. Попут антијунака у холивудском филму – кренула је из блата, достигла врхунац, засијала као никада у историји, а онда се срушила уз јак и туп ударац.

У трептају ока постала је бели патуљак – астрономски објекат који настаје када звезда мање или средње масе заврши свој живот.

Некада се веровало да се Сунце сваког јутра рађа, а навече умире – тако је исток постао место истине и наде у живот.

Ђурђу, градић на обали Дунава, на граници са Бугарском, не одустаје од овог веровања, надајући се да ће се, неког новог јутра, пробудити и поново засијати његова Астра, која је, не тако давно, обасјавала тло над Источном Европом.

image
VV inauguration
banner