Спорт

Историјски прелазни рок у Љутице Богдана: Стигли Хванг и Ендиаје, потрошено као никада до сада

Српски шампион у смирај прелазног рока довео три велика појачања и потрошио новца као никада до сада
Историјски прелазни рок у Љутице Богдана: Стигли Хванг и Ендиаје, потрошено као никада до садаGetty © Chung Sung-Jun

После довођења Фасоа Насера Ђиге, репрезентативца Буркине Фасо који је дошао на једногодишњу позајмицу из Базела, Црвена звезда је комплетирала можда и најбољи прелазни рок у новијој историји клуба.

Црвено-бели су на друштвеним мрежама касно увече у понедељак објавили да су на стадион "Рајко Митић" стигли Сенегалац Шериф Ендиаје, односно Јужнокорејац Хванг Ин-Беом.

Досадашњи везиста Олимпијакоса, потписао је са црвено-белима уговор на четири године, уз обештећење од пет милиона евра, које ће српски шампион платити у наредне три године.

То је најскупље појачање у историји клуба са стадиона "Рајко Митић".

Хванг је био у спору са Олимпијакосом, напустио је клуб из Атине пре месец дана, а цео случај је предао Суду Међународне фудбалске федерације (ФИФА), јер су његови адвокати сматрали да му је уговор истекао овог лета.

Руководство Олимпијакоса је тврдило да 26-годишњи везиста има важећи уговор на још две године, а за репрезентативца Јужне Кореје је тражено обештећење од 15 милиона евра.

Обе стране су тврдиле да су у праву, а онда се дошло у пат позицију. У игру се тада укључила Црвена звезда и ступила у контакт са Хвангом и Олимпијакосом, па је направљен компромис.

Олимпијакос и играч су одлучили да не иду на Суд ФИФА.

Звезда је пристала да исплати Олимпијакосу обештећење од пет милиона евра у наредне три године, а Хванг је са шампионом Србије потписао уговор на четири године.

Црвена звезда је дошла до највећег појачања у последњој деценији, пошто је момак рођен у Даејону најбољи играч Азије, док га је Звездан Терзић описао као "најбољег фудбалера у историји Црвене звезде".

Истовремено, шпиц напада појачао је Ендиаје, који је стигао из турске Адане.

Како се наводи, он је парафирао уговор на три сезоне, уз могућност продужетка на још годину.

Реч је о центарфору рођеном 23. јануара 1996. године, који је супериорно отворио сезону, с обзиром на то да је на осам мечева уписао пет голова, уз три асистенције.

Висок је 190 центиметара и карактерише га фантастична реализација, о чему сведочи да је у дресу Адане постигао 13 голова на 20 мечева, као и да је у Гецтепеу био сјајан и на 73 сусрета  24 пута затресао мрежу ривала.

Звезда је у једном дану, за три појачања, потрошила више од 10 милиона евра.

image