Новак је неизбежан: Освета Медведеву за 24. слем - Ђоковић, па десет места празно!

Новак Ђоковић нема намеру да престане да исписује нове странице тениске историје, пошто је додатно побољшао рекорд по броју освојених гренд слем трофеја

Новак Ђоковић је најбољи тенисер у историји и светски тенис је за њега постао игрица у којој се сам са собом такмичи и помера границе.

Нису му ништа раније могле ни депортација из Аустралије, ни забрана наступања у Сједињеним Државама, па није чудо да није могао ни Данил Медведев, који је на крају морао да пружи руку не само бољем од себе, него бољем од било кога ко се икада латио рекета - 3:0.

По сетовима је победа припала Ђоковићу 6:3, 7:6, 6:3, у исцрпљујућем сусрету, током ког је 36-годишњак са Бањице само потврдио да ни у позним играчким годинама не познаје границе.

Победом на "Артур Ешу", Ђоковић је гренд слем сезону окончао са скором 27-1, стигавши до три титуле и једног финала, па није ни чудо да ће се у наредним недељама само лицитирати бројем гренд слемова које би до краја каријере могао да освоји.

Медведев јесте пружио снажан отпор упркос поразу у три сета, а то се нарочито односило на други сет. Трајала је та деоница чак сат и 45 минута, имао је Рус и сет лопту коју је Ђоковић хладнокрвно спасио, а потом је само било питање тренутка када ће коначно моћи да подигне пехар Ју-Ес опена.

Учинио је то Новак по четврти пут у каријери, придодавши тај пехар оних 10 са Аустралијан опена, седам са Вимблдона и три са Ролан Гароса. И док су другима у његовим годинама само гледали колико су близу пензије, Новак је овим трофејом у Њујорку потврдио да за њега та правила не важе.

У тениском свету Ђоковић је први, па после њега десет места празно.

11. сеп 2023 • 01:37

Готово је - Ђоковић је освојио Ју-Ес опен!

По четврти пут, Новак Ђоковић је освојио Ју-Ес опен, чиме је стигао до историјског 24. гренд слем трофеја у каријери, унапредивши рекорд који је и од раније сам држао.

На крају 3:0, по сетовима 6:3, 7:6, 6:3!

Трећи брејк у низу, Новак води 4:2

Е сада Ђоковић треба што лакше да стигне до свог сервис гема. Успео је да направи још један брејк у трећем сету и да поново направи осетну предност.

Катастрофалан гем Новака - 3:2

Узвраћа Медведев одмах брејком, првим у мечу! Јако лоше је одиграо Новак, ређале су се грешке, међу њима и једна дупла сервис грешка и Рус се одмах враћа у трећи сет.

Ево брејка за Новака - 3:1!

Сјајан гем за Ђоковића после неколико грешака Медведева. Успео је да други пут "брејкне" Руса и сада има јако лепу предност. Само је потребно да одржава предност у својим сервис гемовима.

Остаје предност - 2:1

Обојица размењују по један гем на свој сервис, још увек без брејка у раној фази трећег сета.

Одличан први гем - 1:0 Ђоковић

Само један изгубљен поен на старту трећег сета, уз неколико јако добрих сервиса које Медведев није успео да врати.

Медицински тајм-аут Медведева

Почео је трећи сет, а по завршетку другог, руски тенисер је затражио помоћ лекара, док је Ђоковић на кратко свратио до свлачионице.

Други сет Ђоковић - 7:6!

Не-ве-ро-ват-но!

Какав други сет на "Артур Ешу", после више од сат и по игре, Ђоковић успева да извуче овај сет и стигне до 2:0! Имао је Медведев сет лопту, имао је и вођство 3:1 у тај-брејку, али не вреди.

Просто је нестварно како је Новак упркос и одређеним физичким проблемима успео да извуче најбоље из себе и направи велику предност у финалу!

Ђоковић спасио сет лопту - 6:6

Имао је Медведев брејк лопту и уједно и сет лопту, али је Новак успео да се некако извуче и освоји гем после готово 12 минута игре!

Медведев опет у предности - 5:6

Један спектакуларан поен је Новак успео да освоји и стигне до 40:40, али после тога ипак Медведев лако стиже до новог вођства у другом сету.

Идемо даље - 5:5

После два сата игре, улазимо у сам финиш другог сета. Медведев је лако освојио свој пети гем, а Новак потом нешто теже, али ипак сигурно, осваја свој.

Како се провукао Новак - 4:4!

Гем од 12 минута на крају ипак припада Новаку! Паклен гем на његов сервис, имао је Медведев и брејк лопту, али успео је Ђоковић сјајним играма на мрежи да се извуче.

10. сеп 2023 • 23:51

Медведев преживео брејк шансу - 3:4

Изнурујући гем за обојицу, а нарочито Ђоковића. Неколико изузетно дугачих поена, а један и са чак 31 разменом удараца виђени су.

Медведев осваја гем након што је сјајним сервисом спасио прву брејк лопту у другом сету.

И опет Новак с нулом - 3:3

Освојио је Медведев свој сервис гем упркос 0:30, а онда Ђоковић и у трећем гему на свој сервис у другом сету не губи нити један поен. Савршен је за сада у тим гемовима.

Још један савршен гем Новака - 2:2

Поново без изгубљеног поена у свом сервис гему, други пут у другом сету. Сада ће Ноле имати прилику да поново изврши притисак на ривала.

И даље предност Медведева - 1:2

Освојио је Новак свој сервис гем без изгубљеног поена, а онда је притискао Руса на његов сервис. Ипак, није успео да стигне до брејк лопти ни овог пута, па се у другом сету игра без брејкова.

Медведев узима тежак гем - 0:1

На старту другог сета, Рус успева да сачува свој сервис гем иако је направио две дупле грешке. Било је у пар наврата 40:40, али није Новак имао брејк лопту.

Први сет Ђоковић - 6:3!

Новак Ђоковић осваја први сет у финалу Ју-Ес опена након што је искористио тај један направљени брејк у другом гему меча.

Већ је на трећини пута ка још једном гренд слем трофеју, одлична игра од првог поена, сјајно се Ноле и креће и "осећа" ударце.

Медведев спасио две сет лопте - 5:3

Имао је Новак по сет лопту у два наврата у овом гему, али су одлични сервиси спасили Руса.

Сада ће Ђоковић сервирати за освајање сета...

Одличан Новак - 5:2

И даље брејк предности, па ће сада Медведев сервирати за останак у првом сету. Лепо игра Новак, доста дугих размена у којима успева да винерима на крају и освоји те поене.

Наставља Ђоковић у добром ритму - 4:1

Лакши сервис гем за Медведева којим је смањио предност, али онда Новак уз мање проблеме стиже до свог сервис гема. И даље има брејк предности у првом сету.

Савршен старт - 3:0 за Ђоковића

Прво је Новак брејкнуо Руса тако што му није дозволио ниједан поен у гему, а онда је од 0:30 успео да освоји четири поена у низу и стигне до још једног гема на свој сервис.

Ђоковић води 1:0

Добар први гем. Било је доста дугих размена, али потом сервис винер и још један ас - и то је вођство за Новака на старту меча.

Новак ће први сервирати

Играчи се загревају пред почетак финала, а први на сервису биће Новак Ђоковић.

Играчи ускоро излазе на терен

Чак 23.000 навијача чека долазак Новака Ђоковића и Данила Медведева на терену "Артур Еш" стадиона.