Спорт

Опет: УЕФА покренула поступак против ФС Хрватске због расизма и дискриминације

Европска фудбалска унија (УЕФА) покренула је дисциплински поступак против Фудбалског савеза Хрватске (ХНС) због расизма и дискриминације на мечу квалификација за Европско првенство 2024. против селекције Летоније, која је одиграна осмог септембра у Ријеци
Опет: УЕФА покренула поступак против ФС Хрватске због расизма и дискриминацијеGetty © Ahmad Mora / Stringer

"Посматрач организације ФАРЕ поднео је извештај делегату утакмице у којем је навео да је у сектору са хрватским навијачима примећен појединац, који је неколико пута истакао заставу са усташким обележјима. УЕФА је због тог инцидента покренула дисциплински поступак против ХНС", саопштио је данас ХНС.

ХНС подсећа да је под условном казном због дискриминаторског понашања навијача на финалном турниру Лиге нација.

У саопштењу се додаје да би нова дисциплинска мера потенцијално могла да активира казну од једног меча без присуства навијача.

Хрватска ће наредни меч у квалификацијама за ЕП 2024. одиграти 12. октобра у Осијеку против Турске.

"Служба обезбеђења приметила је крајем првог полувремена меча са Летонијом две особе које држе недозвољену заставу, издвојила их и предала полицијским службеницима, као и наведену заставу", наводи се у саопштењу ХНС.

Хрватска је осмог септембра у Ријеци победила Летонију 5:0 и сада се налази на првом месту на табели Групе Д квалификација за ЕП 2024. са 10 бодова.

"Нажалост, три појединца била су довољна да покваре предивну слику са Рујевице где су наши навијачи били беспрекорни, што је видљиво у извештају који није имао замерке на понашање навијача", изјавио је Јурица Јурјевић, који је задужен за безбедност у ХНС.

"Учинићемо све да у овом поступку уверимо УЕФУ да због понашања тројице појединаца не би требало да буду кажњени све навијаче и нашу репрезентацију. Хрватска држава ће одговарајуће да процесуира случај и да пошаље снажну поруку да је такво понашање и величање усташког покрета у модерној Хрватској апсолутно неприхватљиво и строго кажњиво", додао је Јурјевић.

image