Ђоковић: Испао сам зликовац, а нисам антиваксер – само сам хтео слободу избора

Најбољи тенисер свих времена и један од најбољих спортиста у историји прошао је кроз "пакао" због става о вакцинама, жртвовао оно чиме се бави и што највише воли, али је на крају изашао као победник

Новак Ђоковић поново се осврнуо на дешавања која су могла да га коштају каријере и у разговору са Џоном Мекинроом у Њујорку, открио шта мисли о вакцинисању против вируса корона.

Мекинро је истакао да је био одушевљен начином на који је Ђоковић реаговао после забране уласка на тло Сједињених Америчких Држава, као и да се умало није онесвестио када је видео кроз шта је све Србин прошао у Аустралији.

"И ја", нашалио се Новак.

Прво је притворен у хотелу за мигранте у којем је провео скоро недељу дана, а након два судска процеса (први је решен у његову корист), одлуком тадашњег министра за имиграције Алекса Хоука, који је искористио своје дискреционо право, депортован је из Аустралије због "страха да ће распламсати антиваксерски покрет".

Све што се десило у јануару прошле године, Џон је описао као "вероватно најсрамнију ситуацију која има везе са тенисом за 40 или 50 година колико сам укључен".

"Бити тако третиран и окарактерисан као зликовац света... Само сам желео да се такмичим јер то радим најбоље", рекао је Ђоковић у разговору са чувеним Американцем.

"Никада нисам био антиваксер. Увек сам се залагао за слободу избора и то је нешто што стварно узимамо здраво за готово."

Светски "број 1" је једини пут о томе говорио прошле године у великом интервјуу за "Би-Би-Си", у којем је, поред чињенице да није антиваксер, потврдио да би жртвовао успехе и каријеру зарад моралних начела.

Никада није био против вакцине за ковид, већ је само желео да бира шта уноси у свој организам – нешто што велики број људи није могао.

"Осећао сам да много људи уопште нема избор. Са тиме сам се сусретао на дневном нивоу, како у мојој земљи, тако и широм света."

Он је у Њујорку још једном потврдио да је највећи тенисер свих времена и четврти пут освојио Ју-Ес опен, што му је 24. гренд слем трофеј у каријери.

"Нисам могао да замислим да ћу стајати овде и разговарати о 24 гренд слем трофеја. Помислио нисам да би тако нешто могло да буде реално. Али последњих неколико година сам осетио да имам шансу за историју. Зашто да је не уграбим ако се појавила?", закључио је Ђоковић.