Спорт

Новак одвео Србију у Малагу и четвртфинале Дејвис купа!

Најбољи тенисер свих времена урадио оно због чега је дошао у Валенсију и Србија ће се поново борити за "салатару"
Новак одвео Србију у Малагу и четвртфинале Дејвис купа!Getty © Aitor Alcalde / Stringer

Новак Ђоковић победио је Алехандра Давидовича Фокину у два сета (6:3, 6:4) и Србија је већ после сингл мечева дошла до победе над Шпанијом у Светској групи Дејвис купа, резултатом 2-0.

Ђоковић је остварио 20. узастопну победу у синглу за национални тим, одвео Србију у Малагу где ће играти четвртфинале најстаријег екипног такмичења на свету, од 21. новембра.

Пре Новака, први бод нашој селекцији донео је Ласло Ђере, који је са 6:4, 6:4 лако рутински изашао на крај са Албертом Рамос-Вињоласом.

Освајач 24 гренд слема признао је да није дошао свеж у Валенсију, али му је Србија била на првом месту и испунио је свој задатак. Имао је проблема у првом сету, не само због расположеног противника, него и због велике врућине и влаге у хали.

Вентилација није радила уопште, па је температура била 10 степени виша него напољу (скоро 33 степена Целзијуса), док је влажност била изнад 60 процената.

Давидович Фокина такође није олакшао, играо је агресивно и растерећено, али је човек који је пре четири дана освојио Ју-Ес опен, био бољи када је било потребно. У деветом гему првог сета, који је трајао више од 10 минута, одузео је сервис Алехандру и потом одсервирао за вођство од 1-0.

Други део игре био је много тежи јер је Давидович Фокина толико подигао ниво игре и први дошао до брејка. Имао је и 1:4 у једном тренутку, али је онда Ђоковић убацио у брзину више и преокренуо.

Вратио је брејк, онда наставио серију и завршио посао за нешто више од 100 минута игре.

"Орловима" у суботу остаје меч са Чешком, која заједно са Србијом пролази на Завршни турнир у Малаги и који ће одлучивати о првом месту у групи.

  • 15. сеп 2023 • 18:56

    18:56

    6:3, 6:4 – Крај! Ђоковић победио, Србија у четвртфиналу Дејвис купа!

    Новак Ђоковић победио је Алехандра Давидовича Фокину у два сета (6:3, 6:4) и Србија је већ после сингл мечева дошла до победе над Шпанијом у Светској групи Дејвис купа, резултатом 2-0.

  • 18:54

    6:3, 5:4 – Нови брејк за Ђоковића!

    Настављена је сурова серија нашег тенисера и јасно је било да је Ђоковић подигао у вишу брзину. Са два сјајна ударца из контре је најавио нови брејк, а два поена касније је до истог и дошао и има прилику да одсервира за победу – 6:3, 5:4.

  • 18:50

    6:3, 4:4 – Експресно до изједначења

    Уродила је плодом и масажа Миљана Амановића, који је опоравио болно раме и Ђоковић је лагано одсервирао за потпуни егал у другом сету.

  • 18:44

    6:3, 3:4 – Ђоковић вратио брејк у другом сету

    Брзо се освајач 24 гренд слем титуле стабилизовао, добио гем у којем је сервирао, а онда сачекао пад у игри противника. Прво сјајан поен, па две грешке Алехандра и дошле су три везане брејк прилике. Прву није, али је другу искористио и смањио на 6:3, 4:3.

  • 18:34

    6:3, 1:4 – Шпанац потврдио стечену предност

    Игра момак из једног малог места поред Малаге најбољи тенис и потврђује вођство. Србија ће морати тежим путем до победе.

  • 18:29

    6:3, 1:3 – Новак претрпео брејк у другом сету

    Од почетка другог дела, чинило се да је српски ас мало посустао и да му није пријала пауза. У свом другом сервис гему, имао је 30:0, али је онда изгубио четири узастопна поена. Сјајним бекхендом по дијагонали је Давидович Фокина изборио брејк шансу, а онда је прочитао ривала и пасинг-шотом први пут одузео сервис Новаку за 6:3, 1:3.

  • 18:20

    6:3, 1:1 – Миран почетак другог сета

    Успео је Давидович Фокина лагано да освоји први гем у другом сету, након дуге паузе која је настала јер су обојица отишла до свлачионице на пресвлачење. Одговорио је и Србин рутински за 6:3, 1:1.

  • 18:00

    6:3 – Ђоковић добио први сет

    Није много сметала влажност Србину, који је сломио отпор ривала и лагано одсервирао за вођство у сетовима – 6:3!

  • 17:44

    5:3 – Брејк за Новака у маратонском гему!

    После више од пола сата проблема не само са противником, него и влажношћу, Ђоковић је дошао до прве брејк лопте. Стегао се Давидович Фокина и бекхенд послао у мрежу, али је потом одиграо најбољи поен од почетка сусрета.

    На брејк прилици је сјајно напао форхендом и поентирао атрактивним волејом. Тада је почео маратон, виђено је још чак седам изједначења пре него што смо сачекали нову шансу. Њу је искористио Новак и повео 5:3.

  • 17:30

    3:2 – Ђоковић се извукао из неугодне ситуације

    Имају обојица играча проблема са влажношћу ваздуха у хали, пошто је очигледно да нешто није у реду са вентилацијом. Ђоковић више греши због тога, а после сјајне дефанзиве Алехандра и форхенда који је завршио у ауту, на семафору је писало 15:30. Међутим, онда је светски "број 1" нанизао три сјајна сервиса и дошао до 3:2.

image