Да ли је Гвардиолино "измишљање топле воде" највећа Звездина шанса у Манчестеру?

Црвена звезда пред собом има готово немогућ задатак – сусрет са актуелним шампионом Европе и Премијер лиге и вероватно најквалитетнијим тимом на свету. Велику улогу у успеху Манчестер ситија игра нико други до Пеп Гвардиола, али можда је управо баш он карта на коју Звезда може да игра

У веома лошој форми и расположењу шампион Србије путује у Манчестер.

Црвена звезда је у последње три утакмице у Суперлиги Србије уписала чак два пораза.

Након Вождовца, фудбалски "шамар" црвено-бели доживели су и против екипе Чукаричког, која је баш до тог дуела, била потпуно ван форме, растрзана и предуго без победе.

Правдање репутације и уложеног новца

Наравно, како то и следује, на великом удару критика нашао се стручни штаб тима из Љутице Богдана.

Барак Бахар неко је у коме навијачи Црвене звезде налазе главног кривца.

Израелски стручњак заголицао је машту присталица црвено белих, пре свега одлично одрађеним припремама, односно сјајним партијама на турниру у Русији, а потом и спектаклом против Фјорентине.

Ипак, Звезда у последње време не приказује ни делић те лепршавости, организације и реализације тактичких замисли.

На све то, клуб је последњег дана прелазног рока решио да доведе два најскупља појачања у својој историји и тако додатно распламса очекивања од ове сезоне.

Лоша форма и проблеми за Звезду су дошли у најгорем могућем тренутку, када иду на мегдан најбољем тиму на свету – Манчестер ситију.

Самом себи највећи непријатељ

"Грађани" су у међувремену наставили са сјајним партијама и у новој сезони.

На пет одиграних утакмица у Премијер лиги, уписали су исто толико победа, уз гол разлику 14:3.

Све функционише у најбољем реду у тиму Пепа Гвардиоле и не види се разлог који би то променио и покварио.

Добро, можда се ипак види и добро је познат тај разлог, а он се зове Пеп Гвардиола.

Пречесто је у својој успешној и трофејној каријери, Пеп знао да буде сам свој највећи непријатељ.

Питајте било ког учесника "фантази фудбала Премијер лиге", колико пута је хтео да дигне руке од истог, због ротација и минута које насумично дели шпански стручњак.

Гвардиола је познат по томе што воли да експериментише, да мења фудбал и филозофију свакога дана и да, што би наш народ рекао, измишља топлу воду.

Радио је то у финалу Лиге шампиона, па што не би и против Црвене звезде.

Иако делује као да је научио лекцију, Пеп је једноставно увек непредвидив и неко ко живи живот у балансу између генија или лудака, а сваког дана је лутрија који ће се у њему први пробудити.

Можда је управо у томе Звездина шанса, уколико напрасно не буде најбоље поставе домаћина или уколико се Гвардиола превише заигра у својим експериментима.

Шта кажу бројке...

Ипак, Сити је екипа која је претходних година више него рутински пролазила групну фазу Лиге шампиона. Може се чак рећи да је имала концентрације и више него што би се очекивало од екипа која је толико јача од свих.

Киксеви и проблеми, када би се дешавали, били су проблем углавном на утакмицама на гостујућем терену. Било је ситуација и када на "Етихаду" не би изгледали као најбољи тим на свету, али би долазили до резултата.

Отуда и закључак Звезда у Манчестеру има "немогућу мисију".

Барак Бахар, који је изјавио да се српски тим неће константно и без размишљања искључиво бранити, мораће да изведе право чудо како би његови момци имали шансе против оваквог гиганта.

Ако је веровати енглеским медијима, чудо је мало "ближе"...

Причу о ротирању играча, убрзо је потврдио и 52-годишњи Каталонац.

На конференцији за медије истакао је да ће бити промена у тиму у наредном периоду, како би се најбољи играчи поштедели максималних напора.

"Жао ми је, биће утакмица где ћемо морати да играмо са играчима 'другог тима'. Неки су и даље повређени, за неке још не знам шта се дешава. Мислим да неће бити спремни за Црвену звезду", прокоментарисао је одсуство Џона Стонса и Џека Грилиша.

Британски медији потом су објавили очекивани састав, тачније покушали да га наговесте, а у њему нема највеће "звери" – нападача Ерлига Холанда. И Норвежанин би могао да добије одмор уколико резултат то дозволи, али делује да неће бити још неких момака који чине окосницу тима.

Првих 11 који ће изаћи против црвено-белих могао би да изгледа овако:

Едерсон – Луис, Аканџи, Аке, Гомез – Родри, Нуњез, Бернардо, Доку, Фоден – Алварез.

Једна од лепота овог спорта, јесте то што су упркос новцу, очекивањима и разликама у квалитету, та чуда увек могућа. Доказ је управо Звезда и њена победа над Ливерпулом у елитном такмичењу од пре неколико година.

На крају крајева, нико им маштање не сме забранити. Ко зна, можда баш ова Звезда, која се мучи и губи утакмице и бодове у последње време, покаже да је спремна за неке велике и историјске победе…