Половичан успех руских тенисера – Сафијуљин без првенца, Хачанов освојио Џухаи

Мало је недостајало и да руски тенис у једном дану буде богатији за два пехара

Карен Хачанов освојио је АТП турнир у кинеском Џухаију, док је Роман Сафијуљин поражен у финалу у Ченгдуу од Александера Зверева и остао је без првенца.

Хачанов је на најбољи могући начин обележио повратак после дуге паузе због повреде, победивши у финалу Џухаија Јошихита Нишиоку, резултатом 7:6 (7:2), 6:1.

Московљанин је завршио посао против 46. играча на АТП ранг-листи за око 100 минута и дошао до пете титуле у каријери.

Ово је био пети међусобни дуел руског и јапанског тенисера, а четврти тријумф Хачанова.

Карен је испустио предност коју је стекао почетком првог сета и да би га добио, морао је да се помучи у тај-брејку. Међутим, био је много бољи у додатном гему и тада је сломио отпор ривала.
Кроз други је протутњао и оправдао улогу фаворита за први трофеј у сезони.

Последњу титулу пре Џухаија освојио је у новембру 2018, када је тријумфовао на мастерсу у Паризу. Јапанац је остао на два освојена АТП трофеја.

Хачанов је за тријумф у Кини освојио новчану награду од 149.330 долара и 250 бодова за АТП листу, док је Нишиоки припало 87.110 долара и 150 поена.

АТП турнир у Џухаију играо се за наградни фонд од 981.785 долара.

Роман Сафијуљин је направио највећи резултат у каријери на АТП нивоу, али није успео да се окити титулом у свом првом финалу. Бољи од њега после великог преокрета у финалу Ченгдуа био је Александер Зверев из Немачке, резултатом 6:7 (2:7), 7:6 (7:5), 6:3.

Велика борба виђена је на највећем стадиону у комплексу у којој је Рус био ближи победи.

Одлично је играо више од сат и по времена, имао предност сета и брејка у другом, али је попустио. Зверев је одмах узвратио рибрејком и тада му је порасло самопоуздање, које је искористио за преокрет.

Добио је други део игре у тај-брејку, а потом средином трећег одузео сервис ривалу још једном и рутински завршио посао.

Турнир у Ченгдуу игран је за наградни фонд од 1.152.805 долара.