Из КАС стигло образложење у случају "Колубара против ФСС"

Чланови Одбора за хитна питања Фудбалског савеза Србије упознали су се са коначном пресудом са образложењем Суда за спортску арбитражу у случају "Kолубара против ФСС"

"Kако је уговором са адвокатском канцеларијом предвиђена награда за успех у спору у висини од 5.000 евра и како су трошкови спора у највећој мери на страни Kолубаре, Одбор за хитна питања је констатовао успех у овом спору и потврдио реализацију наведене одредбе из уговора. КАС је дакле у потпуности прихватио правну аргументацију ФСС, те је наводе Савеза из одговора на жалбу Kолубаре безмало у целости прихватио и без икаквих супстанцијалних измена унео у образложење своје одлуке", наводи се на званичном сајту ФСС.

ФСС је избацио Kолубару из Суперлиге због тога што је наместила утакмицу са суботичким Спартаком прошле сезоне. ФСС је због тога одузео девет бодова Kолубари, али је КАС делимично уважио жалбу Лазаревчана и казну смањио на шест бодова. Та три бода су правила разлику између директног испадања у Прву лигу Србије и учешћа у баражу.

Због тога се Kолубара обратила КАС, али Kомисија за лиценцирање ФСС није дала дозволу клубу из Лазаревца да се такмичи у Суперлиги. Kолубара је такмичење наставила у Првој лиги Србије.

"КАС је потврдио да ФСС има аутономију да донесе члан 83 Дисциплинског правилника (даље Члан 83) какав јесте и да има право да га даље примењује (без обзира на његову правну несавршеност), да осим постојања писане УЕФА информације није потребно извођење других доказа, јер да је то случај ФСС би то тако и прописао. Затим да је Члан 83 лекс специјалис у односу на Правилник о превенцији и спречавању намештања утакмица и да је у сваком случају лекс пастериор, и коначно да је примена истог неупитна будући да исти никада није оспораван пред судовима у Србији", наводе из ФСС и додају:

"Такође, сву аргументацију коју је изнела Kолубара, која се односи на наводну заверу за избацивање из Суперлиге и злу намеру појединих представника ФСС према Kолубари (укључујући наводна фалсификовања, сакривање доказа и сл.), КАС не само да није узео у обзир већ је оценио да зле намере у поступању према Kолубари није било. А аргументацију Kолубаре суштински је подвео под техничке грешке и сл."

ФСС наводи и разлог КАС за смањење казне Kолубари

"Он искључиво лежи у (не)квалитету информације добијене од УЕФА, обзиром да је КАС јасно и недвосмилено закључио да један од два извештаја који садржи квалификацију, која представља информацију на основу које се може применити Члан 83, док друга информација УЕФА која суштински само каже да постоји сумња коју је потребно проверити и да нема довољно доказа који би потврдили да је утакмица намештена, није писана информација која би дозволила основану примену Члана 83", наводи ФСС и за крај додаје:

"Успех ФСС у овом спору потврђује и чињеница да је КАС одлучио да ће 2/3 трошкова арбитраже сносити Kолубара, док ће ФСС сносити само 1/3 трошкова. Kолубара правно посматрано није ни изблиза успела у овом спору јер сноси већину трошкова, док је истовремено одлуком КАС потврђена и одговорност за учињени прекршај", закључује се у саопштењу ФСС.