"Ђоковићу је нуђено да намести меч - Федерер и Надал никад ништа нису урадили за нас"

Мало познати аргентински тенисер је говорио о свему кроз шта је пролазио након што је изашао у јавност са признањем да му је нуђено да намести меч, као и због чега само Новака Ђоковића од "велике тројке" хвали у својим напорима да помогне слабије рангираним играчима

Аргентински тенисер Марко Трунђелити је пре четири године изашао у јавност и признао да му је нуђен велики новац не би ли намештао мечеве.

Том приликом, одбио је 100.000 долара, али истицање тако осетљиве и болне теме за тенис, уместо да буде похваљен - наишао је на бројне ударце, а мало је било оних који су тада стали на његову страни.

Данас, Трунђелити у разговору за аргентински "Ла Насион" открива неке мање познате детаље. Он истиче због чега Роџера Федерера и Рафаела Надала сматра саучесницима у лошем систему који је присутан у тенису, а хвали Новака Ђоковића и његову унију тенисера ПТПА.

"Неопходна је (ПТПА, прим. аут). Свидело се то људима или не, али Федерер и Надал нису никада ништа рекли. Хтели они то да признају или не, они су саучесници у томе колико је систем лош, јер нису говорили нити се борили за права играча. Ако су то икада урадили, било је интерно, али ништа није променило. Ове године су промењене награде за играче на челенџерима, али су и даље срамотне. А изашли смо наводно из најзлатније ере у историји тениса. Не можете бити саучесник у томе да 80-100 људи живи од тениса. Као играчи могу да буду одлични, али као људи који покушавају да унапреде систем, делују веома лоши", рекао је Трунђелити за "Ла Насион".

Аргентинац је открио да је имао прилику да упозна Ђоковића у Њујорку, баш као и његовог најближег сарадника у ПТПА, Васека Поспишила.

"Упознао сам Новака на Ју-Ес опену и захвалио му се на ономе што ради за играче. Разговарао сам и са Поспишилом. Отишао сам на пар састанака и рекао ми је да је био повређен пар месеци, да је почео да размишља. То што један момак који је био међу 30 ради је много респектабилније од онога што ради Федерер, који је напустио тенис и вратио се потом само за Лејвер куп."

Трунђелити је био окарактерисан као "цинкарош", трпео је критике и од Украјинца Сергеја Стаховског, а подсетио је и на то да је својевремено Новак Ђоковић истицао да је било покушаја да му понуде да намести меч.

"Много ме је заболело. Показало се тачним оно што сам причао. Ђоковић је рекао да му је понуђено да намести меч. Сергеј Стаховски, који ме је назвао доушником, касније је изашао и рекао да је и њему нуђено. Сломило ме је све јер нисам очекивао. АТП, ТИУ (Јединица за интегритет тениса прим. аут), Асоцијација и ИТФ, један ‘убод’ за другим. Све ове организације су биле испод нивоа", истакао је Трунђелити.

Подсетимо, Ђоковић је још 2016. причао о намештаљкама у свету тениса, откривши да му је 2007. нуђено 200.000 долара да намести меч на турниру у Санкт Петербургу. После те понуде - Новак је одлучио да одустане од наступа на турниру.

"Нису ме директно питали, већ је било преко неких људи који су тада радили у мом тиму. Наравно, одмах је одбачена та могућност. То чак није ни стигло до мене, тај човек је покушао да разговара са мном, али није успео. Од тога није било ништа. Нажалост тада су кружиле гласине али то је сређено, а у последњих шест, седам година нисам чуо ништа слично", рекао је Ђоковић на Аустралијан опену 2016. године.

Трунђелити (33) је најбољи пласман у каријери имао у марту 2019. када је био 112. на АТП листи, а најбољи резултат на гренд слемовима му је друго коло Мелбурна, Париза и Њујорка.