Спорт

Форбс: Рус најплаћенији хокејаш у Америци

Овечкин је на врху Форбсове листе најплаћенијих НХЛ играча
Форбс: Рус најплаћенији хокејаш у АмерициGetty © Gregory Shamus / Stringer

Нападач Вашингтон Кепиталса Александар Овечкин нашао се на врху листе најплаћенијих играча Националне хокејашке лиге (НХЛ) у сезони 2023/24 према специјализованом финансијском часопису "Форбс".

Овечкинов приход у предстојећој сезони биће 17,5 милиона евра.

Рус ће добити 12,5 милиона по уговору, а још пет милиона ће зарадити кроз разне загарантоване бонусе.

Овечкин има 38 година и троструки је светски шампион. Руски хокејаш је на другом месту на укупној листи стрелаца у историји НХЛ са 822 гола. Испред њега се за сада налази једино рекордер Вејн Грецки који је током своје каријере постигао 894 гола.

Што се тиче најплаћенијих актуелних хокејаша иза Овечкина налази се нападач Колорада Натан Мекинон са зарадом од 16,5 милиона, а иза њега следи хокејаш Едмонтона Конор Мекдејвид (11 милиона фиксно + 5 милиона кроз могуће бонусе), затим Дејвид Пастрнак из Бостона (13,8 милиона), а на петом месту се нашао још један Рус - нападач Минесоте Вајлд Кирил Капризов, који ће добити 13 милиона долара (12,5 милиона + 0,5 милиона).

Да ли ће Александар Овечкин успети са трона да смакне Вејна Грецког и тако постане најбољи стрелац и по свим параметрима званично најбољи хокејаш свих времена знаћемо у новој сезони НХЛ која почиње 10. октобра.

image