Спорт

Звезда водила 30 минута, па све просула за два: Жалгирис слави Буткевичијуса и фуриозан финиш

Црвено-бели су лоше одиграли последњу деоницу због чега су претрпели први евролигашки пораз ове сезоне
Звезда водила 30 минута, па све просула за два: Жалгирис слави Буткевичијуса и фуриозан финиш© Bane T. Stojanovic/ATAImages

Кошаркаши Црвене звезде уписали су први пораз у новој сезони Евролиге, пошто су изгубили на гостовању у Литванији против Жалгириса - 74:79.

Екипа Душка Ивановића имала је вођство током већег дела утакмице, успела да га постепено повећава, али је лоша серија током два и по минута у последњој четвртини одредила победника.

Након слабијег старта меча и брзог вођства Жалгириса од 10 поена предности, Звезда је заиграла далеко чвршће и сигурније, што је резултирало преокретом већ на крају прве четвртине (21:19 за Звезду).

Током друге и треће четвртине та предност је минимално расла, а највише је отишла на "плус девет" у последњој деоници, када су Нејпијер и Гедраитис погађали. Ипак, од 63:54 се стигло до 63:67 за мање од три минута, када је Жалгирис направио пресудну серију 13:0.

Тада је ствар у своје руке преузео Буткевичијус са седам узастопних поена (од 12 колико је укупно постигао), а тројке Манека и Шмитса су наговестиле тешку завршницу за црвено-беле.

На крају је Звезда преслабо шутирала за два поена, тек 43%, док је Жалгирис са седам тројки био бољи и у том аспекту игре.

Најбољи у тиму Звезде био је Лука Митровић са 16 поена, Милош Теодосић је убацио 15, а Шабаз Нејпијер девет. Са друге стране, Роландс Шмитс је убацио 18 уз седам скокова, Едгарас Улановас 15, док Буткевичијус још једини био двоцифрен.

После два кола, Звезда има скор 1-1, док је Жалгирис са 2-0 и даље непоражен. Наредни ривал црвено-белих биће Монако у среду 18. октобра у Београду.

  • 13. окт 2023 • 20:46

    20:46

    Крај утакмице - победа Жалгириса 79:74

    Добила је Црвена звезда сваку од прве три четвртине, али је пад у последњој деоници био довољно велик да је Жалгирис надокнадио заостатак и уписао тријумф у "Жалгирио арени".

    Лука Митровић је убацио 16 поена, Милош Теодосић 13 (три тројке), али читав преокрет домаћих покренуо је Арнас Буткевичијус који је од својих 12 поена убацио седам у низу баш када је Звезда имала највећу предност на мечу.

    Звезда сада има скор 1-1 после два кола Евролиге.

  • 20:42

    Жалгирис води 72:70!

    Још 1:35 до краја утакмице, након што је Недовић погодио само једно од два слободна бацања.

  • 20:35

    36' - Серија Жалгириса 13:0!

    Катастрофалан период за Звезду - Буткавичијус је убацио седам поена заредом, а онда Литванци стижу до још две тројке у низу и тако од "плус девет" за црвено-беле, сада је 67:63 за Жалгирис!

  • 20:29

    34' - Звезда има "плус седам"

    Резултат је 63:56 за црвено-беле на шест минута до краја утакмице. Нејпијерје погодио брзу тројку, а потом поени Гедраитиса и Митровића додатно чувају предност гостију.

  • 20:22

    Крај треће четвртине - 50:56

    Звезда добија и трећу четвртину на овом мечу, поново помало повећавају своју предност. Овог пута је то било 18:15, а Митровић је био сјајан и сада је на 12 поена. Неколико одличних потеза у нападу је имао, уз добру игру у одбрани, која је у финишу успела да избегне да се Жалгирис резултатски додатно примакне.

  • 20:16

    27' - Магија Теодосића за 51:45

    Звезда је на "плус шест" после још једног магичног поена Милоша Теодосића, његовог 10. на мечу!

  • 20:07

    23' - Егал у Каунасу (39:40)

    Отворио је Жалгирис друго полувреме са 4:0, поенима Шмитса, али девети поен Луке Митровића враћа минималну предност црвено-белима.

  • 19:46

    Крај првог полувремена - 38:35 за Звезду

    Штета за лоше одигран последњи минут у другој четвртини. Звезда је примила пет поена, па зато на одмор одлазе са "само" три поена предности.

    Теодосић је убацио осам поена у редовима Звезде, Митровић седам, а Ханга и Нејпир по шест. Са друге стране, у Жалгирису по девет поена су убацили Улановас и Шмитс.

  • 19:42

    18' - Највећа предност Звезде

    Црвено-бели воде 38:30 и због тога тренер Жалгириса тражи тајм-аут! Чак 17:11 је у овој четвртини, Ивановићева екипа је доста побољшала игру у одбрани, а Шабац Нејпир одлично предводи у нападу.

  • 19:30

    14' - Шмитс смањује на 23:25

    Отворила је Звезда ову четвртину 4:0 преко Митровића и Ханге и стога је била у серији 18:2, али после тога Бирутис и Шмитс смањују заостатак. Роландс Шмитс је за сада најбољи поентер са осам поена.

image