"Запад жели да распарча руски олимпијски тим, обезбедићемо одржив развој нашег спорта"

Русија ће учинити све да сачува спортисте упркос покушајима Запада да их разједини

Станислав Поздњаков, председник Олимпијског комитета Русије (РОК), на једном од састанака међународног спортског форума "Русија – спортска сила", изјавио је да ништа неће пољуљати јединство у руском спорту, па ни нове санкције.

Међународни олимпијски комитет (МОК) недавно је суспендовао РОК јер је признао регионалне комитете четири територије које је Русија припојила својој федерацији – Луганска, Доњецка, Херсона и Запорожја.

"Почетком октобра у РОК су укључени нови региони, Извршни комитет је једногласно подржао иницијативу спортиста ових региона", почео је Поздњаков.

"Циљ наших западних колега је да се распарча наш тим на појединачне неутралне спортисте који су позвани да се одричу асоцијација своје државе. МОК је донео још једну контрапродуктивну одлуку из политичких разлога. За нас се ситуација променила набоље, јер сада можемо на суд. Челници суда у Лозани консолидовали су оно што су дефакто урадили прошле године. Желе да искључе наш спорт."

И он верује да та одлука неће имати утицаја на могућност учешћа Руса на Олимпијским играма.

"Одлука МОК-а нема никаквог значаја у контексту учешћа или неучешћа на Олимпијским играма у Паризу. Зато што је раније било речи о неутралном статусу."

Русија је већ направила систем помоћи својим спортистима, који трпе јер не могу да учествују на међународним такмичењима.

"Ми смо потпуно спремни за деградацију оваквог система. Проширујемо такмичарску праксу за наше спортисте, материјална подршка биће одржива, оптимизовали смо буџет да пружимо једнократну подршку нашим спортистима – потенцијалним учесницима Игара. У оквиру наше спортске дипломатије фокусирамо се на мултиполарност и међусобно поштовање. Уверен сам да ћемо обезбедити дугорочан и одржив развој нашег спорта, упркос свим изазовима."

Због тога је постављен још један задатак – да се на Играма у Лос Анђелесу 2028. године дође у улози фаворита.

"Наш циљ је да преузмемо водећу позицију међу учесницима на Олимпијским играма 2028. године. Да појасним – наш циљ није учешће, већ победа. Потпуно сам сигуран да ће санкције бити подигнуте до тада, ситуација ће се променити. Да, већ се мења", закључио је Поздњаков.