Трагедија у Британији – хокејаш умро када га је ривал исекао клизаљком по врату

Трагична сцена догодила се у Великој Британији, када је један хокејаш преминуо после језиве повреде на утакмици

Амерички хокејаш Адам Џонсон преминуо је после језиве повреде на утакмици у Великој Британији, потврдио је његов тим Нотингем пантерс.

Џонсон, који је имао 29 година, зарадио је смртоносну повреду током меча са Шефилд стилерсима у госима. Приликом једног дуела, противнички играч га је клизаљком посекао по врату и он је касније преминуо због великог губитка крви.

Утакмица је прво прекинута због "тешке повреде" и играчи су се вратили у свлачионице, како је објављено на друштвеним мрежама, да би потом организатор затражио од навијача на да напусте халу због "хитног медицинског случаја".

Недуго затим стигла је потврда да је Џонсон подлегао повредама.

"Адам, наш број 47, није био само врхунски хокејаш, већ и сјајан саиграч и невероватна особа, која је имала читав живот пред собом. Клубу ће неизмерно недостајати и ми га никада нећемо заборавити", стоји у саопштењу "пантера".

Из клуба су се захвалили свима на порукама подршке и изразили саучешће породици преминулог играча.

Џонсон је играо и у најјачој америчкој хокејашкој лиги (НХЛ), пошто је од 2018. до 2020. године носио дрес Питсбург пингвинса.

Међутим, пошто је потврђено да је изгубио живот, навијачи су на друштвеним мрежама почели да спекулишу да је Мет Петгрејв, играч Шефилда који је био у дуелу са Џонсоном, намерно високо подигао ногу и том приликом нанео смртоносну посекотину.

Полиција Јужног Јоркшира тренутно истражује инцидент, док многи медији чак и одбијају да објављују фотографије Петгрејва.

Правила споменутог НХЛ-а, као и осталих лига широм света, стриктно забрањују ударање ногама других играча. Шутирање доноси моментално избацивање са леда, као и суспензију до краја утакмице.

Хокејаши иначе константно тренирају да би избегли велике казне, због чега су овакве ситуације изузетно ретке. Од настанка хокеја као спорта 1905. године, пријављена су само 23 смртна случаја играча на леду. Многи од њих су се догодили и пре него што је заштитна опрема постала стандард.

У историји НХЛ-а познат је само један смртни случај.