Спорт

Спектакуларни балкански дерби Јокића и Дончића припао Србину

Двојица најбољих кошаркаша НБА лиге у овом тренутку пружили су прави спектакл и на крају је као победник изашао српски играч
Спектакуларни балкански дерби Јокића и Дончића припао СрбинуGetty © C. Morgan Engel / Stringer

Кошаркаши Денвер нагетса победили су Далас мевериксе 125:114 у првој утакмици новог такмичења најјаче кошаркашке лиге – НБА Купа.

Дуел у Колораду обележили су Никола Јокић и Лука Дончић, који су потврдили да су без конкуренције у овом тренутку, али је момак из Сомбора био тај који се радовао на крају.

Јокић је утакмицу завршио са 33 поена (14/16 из игре), 14 скокова и девет асистенција, чиме је остао на 107 трипл-даблова, колико имају Леброн Џејмс и Џејсон Кид.

Одличну утакмицу за Денвер одиграо је Мајкл Портер јуниор – 24 поена и девет скокова, као и Ерон Гордон са 18 поена, осам ухваћених лопти и шест успешних додавања. Џамал Мареј није био шутерски расположен (5/15), али је поделио чак 13 асистенција.

Домаћин је, после уводног вођства Тексашана, преузео контролу и није се освртао. Јокић је био тај који је креирао вођство, а Денвер врло брзо отишао на двоцифрени вишак.

У неколико наврата је било и максималних +20 за "грумење", док су играчи Мајка Мелоуна одбијали сваки напад ривала. Покушали су Дончић и саиграчи у завршници утакмице још једном да притисну, али нису успели.

"Морао сам да те победим", рекао је Јокић Дончићу након пријатељског загрљаја.

Актуелни шампиони уписали су рутинску победу и на најбољи начин започели НБА Куп.

Лука је такође био маестралан, мало му је недостајало за трипл-дабл јер је сусрет завршио са 34 поена, 10 скокова и осам асистенција, али није имао помоћ саиграча.

Кајри Ирвинг је стао на 22 поена, док су по 13 додали Грин и Вилијамс.

Денвер се налази у групи Б Западне конференције и у оквиру исте прошле ноћи није одиграна ниједна утакмица. У групи се још налазе Лос Анђелес клиперси, Њу Орлеанс пеликанси и Хјустон рокетси.

НБА куп је турнир који се од ове године игра усред сезоне и подедељен је на две фазе.

Први, у новембру, који функционише као групна фаза у којој ће сваки тим учествовати, а затим ће се прећи на нокаут фазу када се број тимова смањи на осам.

Победници сваке групе, заједно са другопласираним тимом са најбољим учинком у свакој конференцији, ће се пласирати у наредну фазу.

Другу фазу чине нокаут утакмице.

Четвртфинала ће бити одржана 4. и 5. децембра у домаћим аренама тимова, док ће полуфинала бити 7. децембра.

image