Спорт

Посланици Европске уније Мундијал у Катару назвали "првенством срама "

На седници парламента Европске уније изнете су можда и најоштрије критике до сада на рачун одржавања Светског првенства у фудбалу у Катару (20. новембар - 18. децембар) због повреде људских права. С друге стране, катарски министар рада Али бин Самикх Ал Мар рекао је да је реч о политичкој пропаганди против његове земље.
Посланици Европске уније Мундијал у Катару назвали "првенством срама "Getty © Catherine Ivill / Staff

Европски посланици, пре свих они који долазе из Немачке, оштро су осудили организацију највећег фудбалског такмичења на овакав начин.

Хана Нојман, посланица испред немачке Зелене партије, рекла је да је одређени напредак у људским правима забележен после притиска, али да и даље постоје многи проблеми укључујући и накнаду за раднике.

Други немачки посланик у Европском парламенту, Дитмар Кестер из Социјалдемократске партије, рекао је да неће гледати Светско првенство, док је Мигел Урбан Креспо из Левица турнир назвао "Светским првенством срама" и подржао бојкот тог догађаја.

Катар се суочава са критикама још од када му је додељен турнир 2010. Оптужује се за мито, корупцију, кршење људских права – ЛГБТ заједнице и жена, смрт 6.500 физичких радника, неисплаћивање зарада, кршење слободе медија...

Катарски министар Али бин Самикх Ал Мар је навео да се нетачне бројке наводе о смрти радника миграната и да су "неки медији, нажалост, рекли да су катарски држављани гомила терориста". Он је додао да су такви извештаји "кампања клеветања" против Катара.

Шпански посланик у Европском парламенту Хосе Рамон Бауза Дијаз, био је један од ретких посланика који је нешто позитивно рекао о том догађају, рекавши да је "Светско првенство у Катару добар пример спортске дипломатије".

 

image
VV inauguration
banner