Спорт

Милорад Чавић тужио Пливачки савез, адвокати се надају мирном решењу

У Вишем суду у Београду почело је суђење по тужби Милорада Чавића против Пливачког савеза Србије, преносе "Новости"
Милорад Чавић тужио Пливачки савез, адвокати се надају мирном решењуGetty © Lars Baron/Bongarts

Чавић је раније објаснио да због Пливачког савеза не прима национално признање, које му припада од 35. године.

По Уредби из 2006. године, која је измењена годину дана касније, Чавић је право на национално признање стекао обарањем светског рекорда на 100 метара делфин на ЕП у малим базенима 2003. године у Даблину и освајањем сребра на 100 метара делфин на Олимпијским играма 2008. године у Пекингу.

По тадашњој Уредби, Чавић је од 35. године, коју је напунио 31. маја 2019, имао право да добија надокнаду од две и по просечне плате сваког месеца.

Међутим, како је рекао, уочи свог 35. рођендана, сазнао је у МОС да немају пријаву из ПСС, на основу које би остварио своје право.

"Тужба је поднета против ПСС, јер није у року, у складу са Уредбом која дефинише ту област, поднео пријаву Министарству омладине и спорта и због тога је Милорад Чавић сада у ситуацији да национално признање може да остварује после 40. године, а не после 35. како је Уредба у том периоду гласила", објаснио је после рочишта адвокат Властимир Илић, који заступа Чавића.

Милорад је нагласио да је после Игара у Пекингу 2008. године потписао "хрпу папира" и да му је тада у Савезу речено да више о томе не мора да размишља.

"Мислио сам да сам тим потписивањем остварио право на национално признање", нагласио је Чавић.

Зато и не крије да је био изненађен, када је сазнао да своје право неће моћи да оствари од 31. маја 2019.

"Био сам у шоку. Тада су ми саветовали да је једини начин да остварим своје право да поднесем тужбу. Тешко ми је што сам морао да подигнем тужбу, јер је ПСС захваљујући мојим резултатима из треће категорије скочио у прву, добио је и спонзоре... Емотивно ми је тешко то што ме последњих година Савез не зове. Тренер сам, држим радионице, радим у САД, позивали су ме из Хрватске, УАЕ, Мексика, Канаде. Сви ме зову осим из мог Савеза", истакао је Чавић.

Први човек српског пливања Борис Дробац је нагласио да је председник Савеза од 2015. године, да није упознат са свим детаљима, осим из медија.

Подсетио је да је у то време председник био Душан Димитријевић, који је преминуо 2014. године. Нагласио је и да је против Саше Мирчетића, који је тада био први административац, било вођено више судских спорова.

"У архиви нисмо могли да нађемо ниједан папир. Тражили смо од Министарства, али они нам нису одговорили на наш захтев. Архива из тог периода је непотпуна, чак је речено да је изгубљена документација и хард-диск. Чудно ми је како је тренер Петар Поповић остварио своје право, а Милорад није за исти успех", нагласио је Дробац.

Адвокат Милорада Чавића се нада да ће се проблем решити брзо и мирно.

"У преговорима смо и постоји могућност да се спор мирно реши. Надамо се да ће и држава дати свој допринос и помоћи Чавићу да добије што му припада и што је заслужио", каже Илић.

image