Спорт

Џон Керју осуђен на 14 месеци затвора

Некадашњи репрезентативац Норвешке, Џон Керју, осуђен је у Ослу на 14 месеци затворске казне због избегавања плаћања пореза.
Џон Керју осуђен на 14 месеци затвораGetty © Stephen Lovekin

Бивши нападач Астон Виле, Валенсије, Роме, Бештикташа, Лиона, Стоука и Вест Хема осуђен на 14 месеци затворске казне због "крајње немарног" неплаћања пореза у домовини.

Суд је утврдио да Керју, у периоду од 2014. до 2019. године, није пријавио норвешким властима приход од око 12,8 милиона круна (око 1,2 милиона евра), као и своју имовину вредности веће од 300 милиона круна (29 милиона евра).

Некадашњем репрезентативцу је претила и оштрија казна, суд је доказао да је са намером утајио порез.

Керју се бранио да је за све крив његов менаџер, којем је безусловно веровао, а који га је саветовао да не приказује спорне приходе и добити које је стекао ван граница државе.

Некадашњи нападач, који је у 15 година дугој каријери играо за Лион, Валенсију, Астон Вилу, Бешикташ и Вест Хем, тврдио је да је у периоду због којег је осуђен, био резидент Велике Британије и да стога није морао да порез плаћа у Норвешкој.

Тужилаштво је доказало да је Керју у том периоду провео више од 183 дана у својој земљи, што га чини резидентом Норвешке обавезним да плаћа порез.

"Слепо сам му веровао. Био сам убеђен да је у праву. Знам да је неодговорно са моје стране, али је једноставно било тако. Најважније ми је да кажем да нисам имао намеру да ово учиним", рекао је 43-годишњи Керју.

Он ће морати да плати и новчану казну од 540.000 круна (52.000 евра), а његова адвокатица Берит Рајс-Андерсен је изјавила да ће детаљно проучити пресуду пре евентуалне жалбе.

image