Спорт

Ђоковић: Синер игра тенис живота, али тај пораз ме додатно мотивише

Најбољи тенисер свих времена је баш због тога ту где јесте – одмах је архивирао тријумф над највећим ривалом и сву пажњу преусмерио на освајање једне од најзначајнијих титула у "белом спорту"
Ђоковић: Синер игра тенис живота, али тај пораз ме додатно мотивише© Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Новак Ђоковић је по сопственом признању одиграо један од најбољих мечева ове сезоне против Карлоса Алкараза и пласирао се у финале Завршног АТП турнира у Торину.

Ђоковић је протутњао кроз Алкараза и за мање од сат и по времена га декласирао резултатом 6:3, 6:2.

"Један од најбољих мојих мечева у сезони, против највећег ривала гледајући ову сезону", почео је Ђоковић.

"Сви мечеви били су маратони. Сви су очекивали, па и нас двојица, да ће бити дуга ноћ. Успео сам да се поправим, да одиграм сјајан меч после тог брејка, на високом нивоу, да га терам да игра више, сервирао сам добро. Најбољи меч ове недеље, није могао да дође у бољем тренутку. Можда нисам играо најбољи тенис у мечевима групне фазе. Сада сам играо близу најбољег нивоа."

Међутим, колико год је било бриљантно на терену "Пала Алпитур" арене у суботу увече, Новак је све то оставио иза себе и одмах се окренуо финалу. Тамо га очекује још један велики изазов у виду Јаника Синера.

"Јаник игра сјајан тенис. Против најбољих играча на овом нивоу играти тако... Играли смо у групи, било је баш наелектрисано. Очекујем да буде и луђе. То је финале. Био сам у овој ситуацији много пута, знам шта следи", додао је светски "број 1" који је изгубио од Италијана пре неколико дана.

"Даје ми додатну мотивацију оно што се догодило у мечу пре – тај пораз – знам шта морам да радим. Он је најбољи играч на турниру тренутно, добио је сва четири меча до сада, има велику подршку публике. Финале је, он иде за први трофеј на овом турниру, ја по седми. Знам шта могу да очекујем, спремићу се, овакав меч са Карлосом ми даје додатну снагу."

Србин је и ове сезоне исписао нове странице историје – по осми пут ће годину завршити на тениском трону, а има шансу и да се седмим пехаром на завршним турнирима осами на првој позицији вечне ранг-листе. Тренутно то место дели са Роџером Федерером.

Против себе неће имати само изузетно квалитетног и расположеног противника, него и многобројну домаћу публику, али и то је нешто на шта је навикао.

"Вероватно ће бити још и гласније. Последњи меч, игра за прву титулу и има идеалну прилику за први трофеј. Доживео сам то искуство пре неколико вечери, знам шта ме очекује. Надам се да ме то неће омести у тој мери. Психички ћу бити спремнији него што сам за то био у нашем првом мечу у групи. Биће и за њега то важно, даће му крила у сваком моменту меча, морам да будем спреман за Дејвис куп атмосферу што је и добро пред следећу недељу и Дејвис куп."

"Синер игра тенис живота, имао је најбољу сезону у каријери, отићи ће неколико корака даље сигурно. Тренутно је четврти, млад је, старији од Рунеа и Алкараза, али је млад, има пуно времена испред себе. Сазрео је психички и играчки, комплетирао своју игру и спреман је за велика дела – куца на врата гренд слем финала већ неколико година. Може се очекивати нешто велико од њега следеће године, надам се осим у мечевима са мном."

За крај, говорио је и о сезони у којој је оборио сијасет рекорда и етаблирао се као највећи играч који је икада држао рекет у рукама.

"Прошле године су ми те околности биле гориво за ову сезону. Имао сам скоро савшрену гренд слем сезону што ми је било најважније, завршио сам као први на свету, остварио сам све циљеве, оборио многе рекорде. Одушевљен сам сезоном, још један меч је остао, надам се да ћу победити", закључио је Ђоковић.

Велико финале Завршног турнира у Торину почиње у 18 часова.

image