Поздњаков: Светске игре пријатељства ће бити сличне Олимпијским играма

Председник Олимпијског комитета Русије, Станислав Поздњаков, каже да ће предстојеће Светске игре пријатељства 2024. у Русији пружити свим учесницима такмичарско искуство слично учешћу на Олимпијским играма

Поздњаков је рекао новинарима да се Светске игре пријатељства организују са циљем да се свим спортистима који су неправедно суспендовани са такмичења пружи шанса да учествују у добро организованој и добро плаћеној манифестацији.

"У данашњим условима реч је о обавези националних спортских власти да нашим спортистима дају прилику да наставе да тренирају на турнирима сличним олимпијским", истакао је Поздњаков, наводећи да су тренутне одлуке Међународног олимпијског комитета неправедне и незаконите.

МОК је крајем прошле седмице упозорио националне олимпијске комитете да не учествују на Светским играма пријатељства у Русији следеће године јер би то, како је навео, прекршило препоруке глобалних олимпијских тела.

Председник МОК-а Томас Бах изјавио је 22. јуна да ће "руска влада одржати политизована такмичења".

Руски председник Владимир Путин одредио је раније ове године да се 2024. године одрже у Москви прве летње Светске игре пријатељства.

Руски министар спорта Олег Матицин је касније саопштио да Игре БРИКС-а и Светске игре пријатељства немају никакве везе са политиком.

МОК је 28. фебруара 2022. издао препоруке међународним спортским федерацијама да забране спортистима из Русије и Белорусије да учествују на међународним турнирима, наводећи као разлог руску војну операцију у Украјини.

Након те препоруке, већина глобалних спортских федерација одлучила је да забрани учешће спортистима из Русије и Белорусије на свим међународним спортским турнирима.

МОК је крајем марта ове године препоручио да се појединим спортистима из Русије и Белорусије дозволи учешће на међународним спортским турнирима, али само под одређеним условима.

Конкретно, спортисти из две земље не би требало да "активно подржавају" руску војну операцију у Украјини и морају да се такмиче под неутралним статусом. Русији и Белорусији је такође забрањено да учествују у међународним тимовима.