Новак победио, али учинио себи медвеђу услугу – у Торину пао још један Рус!

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић пласман у полуфинале Завршног турнира у Торину оверио је победом над Данилом Медведевом.

Ђоковић је други пут у два дана савладао неког руског играча, овога пута на тапету је био Медведев, којег је испратио са 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (7:2) и тако задржао максималан учинак након групне фазе.

Новак је и пре овог окршаја обезбедио да ће као првопласирани у полуфинале са Тејлором Фрицом, али сада је себи направио медвеђу услугу јер је на терену провео више од три сата и потпуно се физички истрошио.

То ће му сигурно представљати проблем пред дуел са Американцем у суботу (вероватно од 14.00), али је са друге стране још једном потврдио свој такмичарски и, пре свега, победнички менталитет.

Дуел је, очекивано, почео дугим поенима и гемовима, због чега су прва четири потрајала више од 20 минута. Није било брејк лопти све до шестог гема, тада је српски ас пропустио своју шансу.

У следећем је он био тај који се извлачио из невоље, да би у самом финишу ипак одузео сервис ривалу.

Брејк у осмом гему био је довољан да се поведе 1-0 у сетовима после скоро 50 минута игре – 6:3.

Чинило се да ће тада рутински доћи до тријумфа, али је онда кренуо "ролеркостер" који је добрано потрајао. Имао је шансу да раније победи, други сет је ушао у тај-брејк и тада је Новак потпуно попустио.

Након једне изнурујуће размене у почетној фази додатног гема, остао је без горива у резервоару и дисао је "на шкрге". Враћао се више пута из резултатског минуса, али није имао снаге да победи и Рус је изједначио на 1-1.

Тада је кренуло "преживљавање", а у деветом гему је претрпео брејк и ривал је сервирао за победу. Нови доказ да меч није готов док то Новак не каже био је експресни рибрејк за 5:5 и драма је достигла врхунац у новом тај-брејку.

Сада није било дилеме, од почетка је доминирао и извојевао победу након три сата и 11 минута игре.

У дуелу од 21.00 Стефанос Циципас и Андреј Рубљов ће одлучити ко ће бити други полуфиналиста из црвене групе и ићи на мегдан Касперу Руду.

Турнир у Торину игра се за наградни фонд од 14.750.000 долара.

Ток меча:

18. нов 2022 • 17:21

6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (7:2) – Крај! Ђоковићу припала драма са Медведевом!

Велика победа српског тенисера!

6:3, 6:7 (5:7), 6:6 – Нови тај-брејк у Торину!

Поново тај-брејк одлучује победника, овога пута ће одлучити и победника меча.

6:3, 6:7 (5:7), 5:5 – Није готово! Ђоковић вратио брејк!

Наставља се драма у Торину! Имао је прилику Медведев да заврши посао, али се стегао када је било најважније. Два добра потеза Новака, па грешке Руса и брзо је било 15:40. Уследио је добар излазак на мрежу за 6:3, 6:7 (5:7), 5:5.

6:3, 6:7 (5:7), 4:5 – Ђоковић претрпео брејк!

Попустио је Србин када је најмање било потребно, у самом финишу трећег сета. Након гема који је трајао више од 16 минута претрпео је брејк и Медведев ће сервирати за победу.

6:3, 6:7 (5:7), 4:3 – Новак максимално скраћује поене

Светски "број 7" максимално се труди да скраћује поене и избегава дуге размене. Делује да се мало физички повратио и покушава да једним ударцем завршава посао. За сада му се исплаћује и води 6:3, 6:7 (5:7), 4:3.

6:3, 6:7 (5:7), 2:2 – Не престаје "маратон" Ђоковића и Медведева

Драма у хали "Пала алпитур" и даље траје јер су двојица великих ривала одлучила да играју до крајњих граница. Поново је изједначено и резултат је 6:3, 6:7 (5:7), 2:2.

6:3, 6:7 (5:7), 1:0 – Наставља се "мучење", али Новак добија први гем

Очекивано тежак гем на старту одлучујућег сета, али Србин је некако "преживео" и дошао до вођства.

6:3, 6:7 (5:7) – Ђоковић изгубио други сет!

У великој је невољи Новак... Остао је без горива у резервоару и направио себи велики проблем у тај-брејку. После једног исцрпљујућег поена остао је потпуно исцеђен, а познато је да већ у суботу мора да игра полуфинале. Неколико пута се враћао у додатном гему, све је то издржао Медведев и изједначио на 1-1 у сетовима – 6:3, 6:7 (5:7).

6:3, 6:6 – Тај-брејк одлучује победника другог сета

Пуних сат времена траје други сет, који ће бити решен у тај-брејку (6:3, 6:6).

6:3, 5:5 – Чудесно се извукао Новак

Пауза је потпуно пресекла најбољег српског спортисту и суочио се са великим проблемом по повратку на терен. Морао је да спасава три брејк лопте (уједно и сет лопте) и срећом сваку је успео. Посебно импресиван био је код треће, када је размену од 26 удараца завршио спектакуларном кратком дијагоналом из форхенда и изједначио на 6:4, 5:5.

Ђоковић у свлачионици због проблема са десним оком

Најбољи српски играч добио је специјалну дозволу судије Мохамеда Лајанија да напусти игралиште у паузи између деветог и десетог гема. Отишао је свлачионицу због проблема са инфекцијом десног ока.

6:3, 4:4 – И даље ништа не раздваја ривале у другом сету

Сервиси, сервиси и само сервиси... За разлику од већег дела меча, гемови сада трају много брже. Сервиси функционишу код обојице и тренутно их ништа не раздваја у другом сету – 6:3, 4:4.

6:3, 3:3 – Миран део меча

Миран период меча уследио је након узбуђења на обе стране. Генерално, овом окршају Ђоковића и Медведева недостаје тај такмичарски набој и жустрина. Обојица лагано освајају гемове и резултат је 6:3, 3:3.

6:3, 1:2 – Медведев преживео нову брејк лопту

Трећи гем другог сета донео је тренутак који је могао да буде одлучујући за исход читавог меча. Ђоковић је притискао и добрим ритернима отерао ривала од линије.

То му се исплатило јер је код резултата 30:30 узео поен за брејк лопту. Тада је виђена размена од чак 28 удараца, Новак је остао без даха и покушао је да је скрати дроп-шотом. Није био прецизан и дозволио је Медведеву да се извуче – 6:3, 1:2.

6:3, 1:1 – Без брејка почетком другог сета

Крај првог сета као да није много променио у приступу двојице играча. Обојица су била сигурна на сервису у првим гемовима за 6:3, 1:1.

6:3 – Ђоковић добио први сет против Медведева!

Два поена Новак је препустио противнику у гему у којем је сервирао за први сет. Обично је почетни ударац био довољан и, да није било егзибиционизма на мрежи, још лакше би стигао до вођства. Међутим, бекхенд паралела је поправила ту грешку за 6:3.

5:3 – Новак прави брејк!

Сада је Ђоковић искористио шансу и поново се играо дугачак гем када је Рус сервирао. Овога пута на брејк лопти није било грешке, Медведев је помогао са неколико грешака и резултат је 5:3.

4:3 – Сада је Ђоковић спасавао брејк лопту

Врло лако је могло да се деси да Ђоковић буде кажњен већ у следећем гему. Сада је он морао да се суочава брејк лоптом, након неколико некарактеристичних грешака. Срећом, прорадио је форхенд и поново је повео 4:3.

3:3 – Новак пропустио брејк шансу

Први пут од почетка меча један играч је дошао до брејк лопте. Ђоковић је имао шансу да направи јачи ударац, али је форхенд избацио у аут. Уследила су два добра сервиса и Медведев је отишао на 3:3.

2:2 – Наставља се велика борба у Торину

Гемови трају, већ се игра скоро 25 минута, али ништа не раздваја двојицу играча. Резултат је 2:2.

1:1 – Шестоминутни гем и изједначење Медведева

Ако је први гем био дугачак, шта тек рећи за други, који је трајао више од шест минута. Медведев је имао 40:0, али је дозволио Новаку да изједначи. Потом се ушло у ритам "поен за поен", што је донело још четири "ђуса". Ипак, брејк прилика није било и резултат је 1:1.

1:0 – Одмах неизвестан гем на почетку

Први гем је вероватно показао како ће изгледати читав меч. Новак је сервирао и одмах се играло на разлику. У готово свим поенима Ђоковић је имао иницијативу, некада је Данил успевао да узврати, али у последња два поена није и Србин је повео 1:0.

Почео меч Ђоковић и Медведева

Први на сервису је српски тенисер...

Србин већ зна с ким ће играти у полуфиналу

Дуел са Русом биће без резултатског значаја, осим што се вреднује бодовима и новцем. Ђоковић већ зна ко ће му бити противник у полуфиналу Завршног турнира, то је Американац Тејлор Фриц, који је завршио као други у зеленој групи.

Новак води у међусобном скору

Двојица ривала одиграће 12. међусобни дуел, а тренутни резултат је 7-4 у победама за Новака. Последњи пут су играли у полуфиналу турнира у Астани, када је Рус предао после другог сета.

Добродошли

Добродошли на текстуални пренос меча између Новака Ђоковића и Данила Медведева.