Спорт

Почиње историјско Европско првенство у ватерполу - Србија у другој дивизији!

У четвртак почиње Европско првенство у ватерполу, које се овог пута уместо у Израелу, поново одржава у Хрватској
Почиње историјско Европско првенство у ватерполу - Србија у другој дивизији!Getty © Dean Mouhtaropoulos / Staff

Турнир који се од 4. до 16. јануара игра у Загребу и Дубровнику требало је да буде игран у Израелу, али због рата са Палестином дошло је до промене домаћинства.

Европско првенство у Хрватској историјско је јер се по први пут игра по новом систему у ком је 16 репрезентација подељено у две дивизије. Необично је и што ће баш селекција Србије играти у другој дивизији.

Наиме, ЛЕН је донео одлуку да се промени систем како би се повећао број атрактивних утакмица, а смањио број мечева у којим поједине екипе побеђују са по 15 или 20 голова разлике.

У првој дивизији се налази осам најбољих селекција са прошлог Европског првенства и биће подељене у две групе са по четири екипе. Две најбоље у обе групе пласираће се директно у четвртфинале, док ће трећепласирани и четвртопласирани ићи у плеј-оф.

У другој дивизији се налази још осам екипа које су прошле на завршни турнир преко квалификација. И оне су подељене у две групе по четири, али само две првопласиране екипе иду даље, у плеј-оф. Тамо ће играти против трећепласираних и четвртопласираних тимова из прве дивизије.

Србија је у групи Ц унутар друге дивизије, са селекцијама Израела (5. јануар у 17.00), Немачке (7. јануар у 19.00) и Малте (9. јануар у 19.00). У групи Д, такође у другој дивизији, налазе се Словачка, Словенија, Холандија и Румунија.

У првој дивизији, где су најјачи тимови Европе, створене су две снажне групе - у А групи су Црна Гора, Француска, Шпанија и Хрватска, док су у Б групи Грузија, Италија, Мађарска и Грчка.

"Делфини" ће се у евентуалном плеј-офу укрштати са трећепласираним или четвртопласираним тимом из А групе, уколико у својој групи заврше на једном од прва два места.

Србија, и њене претходнице, била је шампион Европе седам пута, по чему су друга најбоља селекција свих времена, а последњи пут трофеје су освајали четири пута узастопно од 2012. до 2018. године.

image