Спорт

Потресна исповест француске легенде – Анријеве сузе и депресија због захтевног оца

Бивши француски фудбалски репрезентативац Тјери Анри рекао је да је током играчке каријере патио од депресије, болести коју повезује са својим детињством
Потресна исповест француске легенде – Анријеве сузе и депресија због захтевног оцаGetty © Catherine Ivill

Како је рекао, она је избила на површину током пандемије вируса корона када је радио у Канади.

"Лагао сам веома дуго јер друштво није било спремно да чује шта сам имао да кажем", рекао је Анри током гостовања у једном енглеском подкасту.

Селектор младе фудбалске репрезентације Француске рекао је да га је та непријатност пратила током свих година када је блистао с лоптом, а да тога није био свестан.

"Током каријере и откако сам се родио, мора да сам био депресиван. Да ли сам знао? Не. Да ли сам нешто урадио да то поправим? Не. Али прилагодио сам се одређеном начину живота. У животу морате ногу пред ногу и да ходате. То су ми говорили одмалена. Никада нисам престао да ходам, осим током ковида, када више нисам могао да издржим. И тада почињете да схватате..."

Анри је играчку каријеру завршио 2014. године и почео је да се бави тренерским послом. Прво је радио као помоћник у репрезентацији Белгије, затим у Монаку, а од 2019. до 2021. године у Монтреалу.

Он је рекао да је за време пандемије вируса корона годину дана био одвојен од своје деце која су остала у Европи, пошто је радио у Канади и додао да му се дешавало да готово сваки дан плаче без разлога.

"Сузе су саме текле. Зашто? Не знам, али можда су ту биле много дуго. Технички то нисам био ја, то сам био млађи ја. Плакао сам за све што нисам добио, одобравање", навео је 46-годишњи Анри.

"Прво што је мој отац рекао када ме је узео у руке по рођењу било је: 'Ова беба ће бити невероватни фудбалер'."

Те проблеме повезује са детињством и сталном потрагом за одобрењем од оца, који је често критиковао његову игру.

"Када сам био мали, људи су ми увек говорили: 'То ниси добро урадио'. Очигледно када то слушате чешће од било чега другог, то остаје", додао је Анри.

Као тинејџер постигао је свих шест голова у победи његове екипе 6:0 и сећа се да му је отац причао да не буде задовољан тиме рекавши му: "Промашио су ту шансу, пропустио си то додавање..."

"Он ме је обликовао, био је строг. Увек се рачунало оно што нисам урадио. Ово очинско присуство донекле је помогло спортисти, али није толико помогло људском бићу."

Анри се сматра једним од најбољих нападача свих времена и једним од најбољих нападача Премијер лиге.

Добио је бројна индивидуална признања, проглашен је за најбољег играча у историји Арсенала, чији је најбољи стрелац са 228 голова.

"Увек сам имао тај страх да удовољим свима својим фудбалом и новцем, све до дана када је моја девојка, заједно са мојом децом, почела да плаче због тога каква сам особа. Тада се осетите човеком", рекао је између осталог велики "Тити".

Освојио је титулу са Монаком, две Премијер лиге са Арсеналом, два ФА купа и два Комјунити шилда. Са Барселоном је дошао до две титуле у Примери, Купа краља, Лиге шампиона, Суперкупа Шпаније, Суперкупа Европе и Светског клупског првенства.

За репрезентацију Француске одиграо је 123 утакмице, постигао 51 погодак и освојио Светско првенство 1996, Европско првенство 2000. и Куп конфедерација 2003. године.

image