Спорт

Рукометаши, обрадујте Србију - почиње Европско првенство, "орлови" у петак нападају Исланд

Европско првенство за рукометаше почиње у Немачкој. Континентални шампионат отвориће меч првог кола у Групи А између Француске и Северне Македоније, који ће бити одигран од 18 сати у "Меркул Шпил арени" у Дизелдорфу
Рукометаши, обрадујте Србију - почиње Европско првенство, "орлови" у петак нападају ИсландGetty © Martin Rose / Staff

Немачки медији наводе да би први дан на Европском првенству могао да уђе у историју, пошто се очекује да буде постављен нови рекорд по броју гледалаца на једном рукометном мечу.

Прве две утакмице на шампионату биће одигране на фудбалском стадиону у Дизелдорфу, који је преуређен за рукометне мечеве. Немачки медији тврде да се очекује око 53.000 навијача на тим сусретима.

Шампионат отварају селекције Француске и Северне Македоније, док ће другом мечу првог кола групе А од 20.45 часова играти Немачка и Швајцарска.

Мечеви другог и трећег кола у групи А биће потом одиграни у Берлину.

Рукометаши Србије се налазе у групи Ц у Минхену заједно са селекцијама Исланда, Мађарске и Црне Горе.

Србија ће први меч на турниру одиграти у петак, 12. јануара од 18 сати са Исландом. "Орлови" ће се два дана касније од 20.30 састати са Мађарском, а последњи ривал изабраницима Тонија Ђероне биће Црна Гора 16. јануара од 18 часова.

Србија је на претходном шампионату Европе 2022. године освојила 14. место, а као самостална држава освојила је само једну медаљу у историји Европским првенствима и то 2012. на шампионату у Београду. Српски рукометаши тада су у финалу поражени од Данске резултатом 21:19.

У групи Б се налазе Шпанија, Аустрија, Хрватска и Румунија, а мечеви ове групе биће одиграни у Манхајму.

Мечеви групе Д биће одиграни у Берлину, а у овој групи се налазе Норвешка, Словенија, Пољска и Фарска Острва.

У групи Е (Манхајм) се налазе Шведска, Холандија, БиХ и Грузија, док ће у групи Ф (Берлин) бити Данска, Португалија, Чешка и Грчка.

Пласман у другу фазу избориће по две најбоље пласиране селекције из сваке групе. Друга фаза Европског првенства биће одиграна у Kелну и Хамбургу. Финале и меч за треће место су на програму 28. јануара у Kелну.

Титулу европског шампиона брани селекција Шведске, која је пре две године у финалу победила Шпанију 27:26.

image