Спорт

Тужна исповест славног тренера: Остало ми је још годину дана живота

Прослављени шведски тренер, Свен Jeран Ерикссон, открио да је тешко болестан и да му је преостало мање од годину дана живота
Тужна исповест славног тренера: Остало ми је још годину дана животаGetty © Charlotte Tattersall

Некадашњи селектор енглеске репрезентације открио је да му је остало још највише годину дана живота.

"Ситуација није добра, то сви разумеју. Претпоставља се да је рак. Морам се борити колико могу. У најбољем случају имам још годину дана. Не можете бити потпуно сигурни. Боље је не размишљати о томе", изјавио је 75-годишњи Ериксон за шведске медије.

Ериксон се изненада срушио док је био на трчању, а након бројних прегледа установљено је да је доживео мождани удар и да болује од рака.

Иако суочен са страшном дијагнозом, прослављени тренер настоји да буде позитиван.

"Морате 'преварити' мозак. Могу да седим код куће и будем сломљен, да говорим себи како немам среће... Лако је наћи се у тој позицији. Морамо бити позитивни и не закопавати се у проблемима", рекао је Ериксон.

Швеђанин, својевремено највеће тренерско име на свету, почео је каријеру на клупи Дегерфорса. Водио је Гетеборг, а онда напустио Шведску и направио велику каријеру.

Седео је на клупи Бенфике, Роме, Фјорентине, Сампдорије и Лација, пре него што је постао први странац селектор у историји енглеске репрезентације.

Био је тренер Манчестер ситија и Лестера у Премијер лиги, а водио је и репрезентације Мексика, Обале Слоноваче и, на крају тренерске каријере, Филипина.

Није заобишао популаризацију фудбала у Кини, па је тамо водио Гвангџу РФ, Шангај СИПГ и Шенџен.

Са Гетеборгом је освојио Куп УЕФА, са Бенфиком је три пута био шампион Португалије.

Са Ромом и Сампдоријом је освојио Куп Италије, док је екипу Лација водио до шампионске титуле 2000. године, као и два национална купа и Купа победника купова.

image
VV inauguration
banner