Хрват није био рођен кад је Ноле играо на Аустралијан опену - ко је Дино Прижмић?

Дино Прижмић је на свет дошао седам месеци након Ђоковићевог дебија на гренд слемовима. Целих 19 година касније, Сплићанин дебитује на истом месту где и Новак, и то баш против једног од својих идола. Случајно или не, почеци у каријери Хрвата у обрисима подсећају на почетке највећег тенисера свих времена

Новак Ђоковић је у каријери одиграо 1383 меча у синглу против 357 различитих тенисера. Али упркос томе што игра 22. сезону на АТП туру, најбољи тенисер света још увек се сусреће са новим стварима.

Тако ће десетоструки шампион Аустралијан опена у недељу кренути у одбрану трофеја против момка који није био рођен када је Ђоковић наступио на првом гренд слему у каријери.

Било је то у јануару 2005. године. Голобради тинејџер са Бањице изгубио је у првом колу Аустралијан опена против Марата Сафина. Потоњи освајач трофеја у Мелбурну те године дозволио је још увек 17-годишњем Ђоковићу тек три гема у читавом мечу.

Новак је био квалификант и дебитант на гренд слемовима. Баш као и његов ривал 19 година касније - Хрват Дино Прижмић.

Момак из Сплита родио се у августу 2005. године, читавих седам месеци након Ђоковићевог гренд слем дебија. Сада када је одрастао и стасао, Дину се путеви укрштају са његовим идолом. И не по први пут.

Прижмић је један од највећих талената међу данашњим тинејџерима.

Као и сви Сплићани, и Дино је као дечак заволео фудбал и тренирао га је од пете до 11. године. Био је задњи везни, али је схватио да га у тенису чекају велике ствари.

Већ са 14 година постао је појединачни вицешампион Европе - на оном истом такмичењу које је Ђоковић освојио давне 2001. године.

У Хрватској су брзо схватили каквог талента имају пред собом, па га је "под своје" узео Иван Љубичић - некада Ђоковићев спаринг партнер у академији италијанског тренера Рикарда Пјатија, када је Ноле тек почињао каријеру, касније Новаков ривал и на терену и ван терена, као тренер Роџера Федерера.

Прижмић се због сарадње са Љубичићем преселио у Загреб, али му се највећи јуниорски трофеји "нису дали" - изгубио је и у финалу Европског првенства за дечаке до 18 година.

Но, Прижмићеви путеви су тек почињали да се укрштају са легендарним Србином.

У лето 2022. је заиграо на свом првом АТП турниру у каријери, у хрватском Умагу, где је изгубио у првом колу против Бернабе Запате Мираљеса. Слично као Ђоковић 2004. - када је 17-годишњи Ноле заиграо на свом првом АТП турниру у каријери, баш у Умагу, такође изгубивши у првом колу.

А онда, Прижмић је у пролеће 2023. први пут прошао кроз квалификације до главног жреба АТП турнира.

Било је то на Српска опену у Бањалуци, такмичењу у организацији - породице Ђоковић. Победио је Дујеа Ајдуковића и Жомбора Пироша и тако стигао до првог АТП четвртфинала.

Кулминација сезоне на шљаци, Прижмићеве омиљене подлоге, уследила је на Ролан Гаросу. Тог 10. јуна, Хрватска је добила новог гренд слем шампиона у јуниорској конкуренцији - дан пре него што ће Новак Ђоковић подићи рекордни 23. гренд слем трофеј у каријери победом над Каспером Рудом.

Прижмић је још тада открио да му је Новак један од омиљених играча и да му је невероватно како и када губи 2:0 у сетовима има осећај да ће Србин победити.

Крајем 2023. године, Прижмић је стигао до свог највишег пласмана на 155. место АТП листе, а у Стокхолму је остварио и победу каријере - против Чеха Јиржија Лехечке. То је, уосталом, и разлог због чега Ђоковић неће потценити Сплићанина.

Можда се Ноле и додатно потруди да постане Прижмићу што је њему био Марат Сафин 19 година раније.