Спорт

Шта зна дете ко је Каролина Возњацки – Русија има још једну тениску звезду

Руски женски тенис поново је у великом налету
Шта зна дете ко је Каролина Возњацки – Русија има још једну тениску звездуGetty © Kelly Defina / Stringer

Није само Мира Андрејева девојка која је залудела тениски свет у Мелбурну, већ је то учинила још једна млада Рускиња.

Марија Тимофејева, 20-годишњакиња из Москве, игра турнир каријере и обезбедила је пласман у треће коло Аустралијан опена.

Тимофејева, која је претходно прошла квалификације, у првој рунди је елиминисала ветеранку Ализе Корне у два сета, да би онда остварила и победу каријере над Каролином Возњацки, резултатом 1:6, 6:4, 6:1.

Млада играчица тренутно заузима 170. место на ВТА ранг-листи и до сада није успевала да се пласира у главни жреб на неком од гренд слемова. Коначно је то успела и уследио је прави "бум" на теренима Мелбурн парка.

Дуел друге рунде донео јој је наступ на "Џон Кејн арени", трећем по величини стадиону у комплексу и судар са шампионком из 2018. године.

Возњацки је бриљантно почела и за 46 минута игре у првом сету препустила ривалки само један гем.

Очигледна је била нервоза код Марије, која се и на почетку другог дела нашла у заостатку. Данкиња је повела 2:0, а онда имала и брејк лопту за 3:0. Нико тада није помислио да ће уследити велики преокрет.

Рускиња се извукла, а онда протутњала кроз трећи сет за највећи успех у каријери.

Њу сада очекује окршај са Бразилком Беатрис Хадад Мајом, која је постављена за десету носитељку.

Тимофејева је до доласка у Аустралију одиграла само један меч на ВТА туру, а сада је чека и огроман скок на листи, од преко 50 позиција. Тренутно је пројектована на 118. позицију на свету, али и то може да се промени.

Успеси на првом гренд слему ставили су је у жижу јавности и "преко ноћи" је постала популарна. Пре почетка дуела, имала је 6.029 пратилаца на друштвеној мрежи Инстаграм, а сада их има преко 14.000 и тај број и даље расте.

"То је лудо. Погледала сам Инстаграм и помислила: 'Шта се, дођавола, догодило?'", рекла је Тимофејева.

"Радила сам на Инстаграму три године и имала 5.000 пратилаца, а сада отворим и видим да сам добила још осам хиљада за један меч. Лудо!"

Подсетимо, Мира Андрејева, која има само 16 година, пласирала се такође у трећу рунду елиминисавши шесту фавориткињу Онс Жабер са 6:0, 6:2.

Руско чудо од детета је надомак Топ 30 и јасно је да "зборнаја" има генерацију младих и квалитетних тенисерки које ову земљу могу да врате тамо где јој је и место – у сам врх.

Не тако велико, али и даље изненађење приредила је Анастасија Захарова која је рутиснки победила Кају Јуван резултатом 6:1, 6:1.

Анастасија је такође млада нада руског тениса, има тек 21 годину и 190. је на ВТА ранг-листи, а само два гема допустила је противници која је 104. тенисерка света.

Аустралијан опен се игра за наградни фонд од 59,1 милион америчких долара, а титулу брани Арина Сабаленка.

image