Ђоковић је ментална и физичка громада – Србин јачи од Попирина и публике за треће коло Мелбурна!

Најбољи тенисер свих времена још једном је потврдио колико је физички и ментално јак и наставио поход на нову титулу у Мелбурну

Новак Ђоковић пласирао се у треће коло Аустралијан опена победом над домаћим представником Алексејем Попирином, резултатом 6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 6:3.

Била је ово 91. победа највећег у историји на првом гренд слему, 30. узастопна, а 77. на "Род Лејвер арени", чиме се изједначио са рекордерком Сереном Вилијамс.

Дуел на "Род Лејвер арени" био је прави ролеркостер и врло лако је могло да се деси да потраје дуже, али је Србин био најбољи када је то било најпотребније.

Искористио је на старту искуство и мало помало начињао одбрамбени оклоп ривала. Брејк је "висио у ваздуху" и Новак га је направио у идеалном тренутку – у деветом гему.

Одсервирао је за вођство у сетовима и тада се очекивало да додатно стисне папучицу гаса.

Догодило се потпуно супротно – један траљав гем био је довољан да предност пређе на страну домаћег играча, који је добио додатно самопоуздање.

Попирин је сјајно сервирао, није давао ни промил шансе светском "броју 1" и стигао на корак до изједначења. Тада је Ђоковић убацио у брзину више, вратио брејк и опет могао да сломи отпор ривала.

Ни тада то није учинио, још неколико јефтиних грешака и други сет је отишао у руке Алексеју.

Тада је "моментум" потпуно прешао на страну момка из Сиднеја, публика се укључила максимално, а Ђоковићева игра почела да слаби. Издржавао је бранилац титуле налете, да би у десетом гему били виђени вероватно одлучујући тренуци.

Катастрофалне одлуке на терену доносио је Новак и морао је да се суочи са три везане сет лопте. Било је 0:40, али је све успео да их спаси. Као и у много случајева током његове каријере, био је лошији играч, али успешнији и ментално стабилнији на терену.

Изборио је тај-брејк и добио трећи сет, што му је први од почетка године који је решио у своју корист, пошто је претходна два изгубио.

Такав исход изнервирао је многе присутне на трибинама. Новак је чак и ушао у отворену расправу са једним навијачем, али као што то обично бива, ту енергију је искористио као погонско гориво.

Један брејк у четвртом сету био је довољан и посао је завршио за нешто више од три сата.

Ђоковића у наредној рунди очекује дуел са Томасом Ечеверијем, који је елиминисао Гаела Монфиса.

Аустралијан опен се игра за наградни фонд од 59,1 милион америчких долара.

17. јан 2024 • 13:54

6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 6:3 – Крај! Ђоковић је победио Попирина!

Тежак, напет меч, али нова победа Новака Ђоковића. Србин је савладао домаћег представника Алексеја Попирина резултатом 6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 6:3.

6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 4:2 – Ђоковић прави брејк!

Савршен гем Ђоковића! Ритерн је коначно функционисао на ђоковићевском нивоу и одмах су ту брејк лопте. Три узастопне, али је прва била довољна за вођство од 4:2 у четвртом сету.

6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 3:2 – Затишје пред буру

Сада се игра "гем за гем" и нема превише узбуђења и проблема за сервере. На средини смо четвртог сета и јасно је да је ово затишје пред буру у завршници.

6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 1:1 – Новак много сигурнији на почетку меча

За разлику од гемова у трећем, већ први у четвртом сету је био много сигурнији за Ђоковића. Новак је одсервирао одлично и веома брзо уписао "јединицу". Истом мером узвратио је и Попирин.

6:3, 4:6, 7:6 (7:4) – Тајбрејковић добио трећи сет за 2-1!

Коначно је прорадио Ђоковић када је било најпотребније. "Моментум" је после спасених сет лопти био на његовој страни и успео је одмах да направи мини брејк. Попирин га је вратио, али после још једног повратка за Аустралијанца није било. У последњем поену виђена је дуга размена и сјајна форхенд дијагонала за 6:3, 4:6, 7:6 (7:4).

6:3, 4:6, 6:6 – Победника трећег сета одлучује тај-брејк

Трећи пут од почетка године Ђоковић ће играти тај-брејк. Изгубио је оба, сада је време да један и добије.

6:3, 4:6, 5:5 – Новак ходао по ивици амбиса

Срца многих Новакових навијача стала су када је јефтиним грешкама у десетом гему трећег сета ривалу омогућио три прилике за вођство од 1-2. Имао је Попирин 0:40, али је Ђоковић успео некако да се извуче. Ходао је по ивици амбиса, али и показао зашто је најбољи на свету. Добио је гем од скоро десет минута и изједначио на 6:3, 4:6, 5:5.

6:3, 4:6, 4:4 – Рововска борба у трећем сету

Наставља се велика борба у трећем сету и Ђоковић поново успева да се извуче из неугодне ситуације. Добра два сервиса на 30:30 и резултат је 4:4.

Аустралијанац тражио медицински тајм-аут

Попирин је у паузи између гемова затражио медицински тајм-аут. Осећа бол у листу леве ноге и има проблема приликом сервиса. Ипак, не делује да је нешто превише озбиљно.

6:3, 4:6, 2:3 – Новаку фали пола корака за брејк

И даље Новак не успева да угрози ривала, иако је у петом гему трећег сета био најближе шанси. Имао је 15:30, онда и активан поен на 30:30, али их је све изгубио. Попирин и даље води.

6:3, 4:6, 1:2 – Аустралијанац је у налету

Улоге на терену су се обрнуле и сада је Попирин тај који диктира ритам поена. Ђоковић се некако држи и за сада је успео да избегне потешкоће на свој сервис.

6:3, 4:6 – Ђоковић изгубио други сет, Попирин изједначио на 1-1

Радост Новакових навијача кратко је трајала јер је сада он грешкама вратио услугу ривалу. Форхенд је убацио у мрежу и Попирин је добио две сет лопту. На првој је Србин погодио ас, али је код друге противник одиграо прво скраћену лопту, а онда и сјајан лоб за изједначење у сетовима – 6:3, 4:6.

6:3, 4:5 – Ђоковић прави брејк!

Иако није успевао ни да "примирише" шанси, Ђоковић је направио брејк у тренутку када је то било најбитније. Сервирао је Попирин за изједначење, али је сада Новак убацио сваки ритерн у терен. Алексеј се стегао, направио неколико грешака и одмах се нашао у ситуацији да брани 0:40. Две прилике је неутралисао, али је код треће форхенд отишао далеко иза основне линије за 6:3, 4:5.

6:3, 2:5 – Попирин не попушта

Сада као у трансу сервира Попирин и не даје ни промил шансе Ђоковићу. Долази на корак до изједначења.

6:3, 1:3 – Новак претрпео брејк у другом сету

Након освајања првог сета, дошло је до пада у Ђоковићевој игри. Повећао је број грешака, а истовремено, Аустралијанац је заиграо сигурније. То је резултирало брејком, после којег Алексеј има предност у другом сету – 6:3, 1:4.

6:4, 1:1 – По гем на почетку другог сета

Први пут од почетка меча на Новаков сервис резултат је био 30:30, али то није много узнемирило браниоца титуле. Два сигурна сервиса и уписао је први гем и у другом сету – 6:3, 1:1.

6:3 – Новак добио први сет

Рутински је Новак потврдио стечену предност и након 40 минута дошао до првог сета – 6:3.

5:3 – Ђоковић направио брејк!

Брејк у правом тренутку и то захваљујући сјајној дефанзиви. Добио је Ђоковић један поен од више од 25 удараца којим је трасирао пут ка брејку. Њиме је повео 5:3 и на корак је до освајања уводног сета.

4:3 – Аустралијанац некако одолева

Делује да је само питање када ће Ђоковић доћи до брејка, али то до сада није успео. Када год би се суочио са брејк лоптама, Попирин би по правилу погодио сјајан први сервис. За сада није попустио, али ће Новак наставити притисак – 4:3.

2:2 – Новак пропустио брејк лопту

У четвртом гему десетоструки шампион је појачао притисак и искористио нешто слабији сервис ривала. Дошао је до 30:40 и имао прилику за брејк. Међутим, тада је Попирину прорадио почетни ударац и он је успео да се извуче и изједначи на 2:2.

2:1 – Без брејка на почетку меча

Новак је признао после првог кола да осећа последице прехладе, али то се не осећа у његовој игри. Међутим, и Попирин је лепо ушао у меч, ослања се на снажан сервис и он је лако дошао до првог гема. Резултат је 2:1.

1:0 – Ђоковић сигурно започео меч

Очекивано, Новак је изабрао да сервиса приликом бацања новчића и то је учинио веома сигурно. У првом гему је изгубио само један поен и лако дошао до 1:0.

Почео је меч Ђоковића и Попирина

Први на сервису је светски "број 1".

Анализа предстојећег дуела

Добродошли!

Добродошли на лајв блог меча другог кола Аустралијан опена између Новака Ђоковића и Алексеја Попирина.