Спорт

Преминуо Дејан Милојевић

Дејан Милојевић преминуо је у 47. години од последица срчаног удара
Преминуо Дејан Милојевић© M.M./ATAImages

Тужне вести стижу из САД, оне којих се читава јавност у Србији прибојавала - велико срце Дејана Милојевића није издржало.

Кошаркашки савез Србије потврдио је страшне вести са оне стране Атлантика. 

Валенсија, клуб у којем је Милојевић провео две сезоне, изјавио је саучешће породици.

"Клуб жели његовој породици да пошаље пуно охрабрења и снаге у овим тешким временима и пренесе им сву нашу подршку", наводи се у саопштењу Валенсије.

Милојевићу, помоћном тренеру у НБА екипи Голден Стејта, позлило је током верече, а хитно је оперисан и примљен у болницу у Солт Лејк Ситију.

Српски тренер је од октобра 2021. године био део стручног штаба Голден Стејта, а са Вориорсима је освојио шампионску титулу 2022. године.

Претходно је самостално водио кошаркаше Будућности и Меге.

У каријери је играо за Беовук, ФМП Железник, Будућност, Партизан, Валенсију и Галатасарај.

Са репрезентацијом је освојио златну медаљу на Европском првенству 2001. године.

Од Падињака до Партизана

Дејан Милојевић је рођен у Београду 15. априла 1977. године. Одрастао је у приградском насељу Падинска Скела, а прве кошаркашке кораке је направио у КК Ташмајдан, у који је отишао са 13 година на наговор друга. 

Брзо је Милојевић почео да доминира у својој генерацији, а прича се о партији у којој је постигао 141 поен ОКК Београду, у победи 202:52.

Милојевић је 1994. године прешао у тада чувени Беовук, који је важио за једну од најбољих школа кошарке у Београду.

Први професионални уговор потписао је са ФМП-ом 1998. године, а две године касније је заиграо за подгоричку Будућност, тадашњег шампиона Југославије, која је за њега издвојила милион немачких марака.

Са Подгоричанима је освојио дуплу круну и дебитовао у Евролиги.

У Београд се вратио 2004. године, када је задужио дрес Партизана.

Под будним оком Душка Вујошевића, Милојевић је постао статистички, један од најбољих играча у Европи.

"Имао сам разне понуде, али сам одабрао Партизан због тога ко је и шта је, и због тога што сам желео да радим са Душком Вујошевићем. Звезда ме је звала и нудила 30 одсто више пара, али сам желео у Партизан - због Партизана, Дулета и Евролиге", рекао је својевремено Милојевић.

Иако је играо на позицији крилног центра, неуобичајено за играча високог 2.01, Милојевић је брзо постао најдоминантнији кошаркаш на овим просторима, а снага којом је пленио под кошем била је ненадмашива.

Са Партизаном је освојио две титуле у Јадранској лиги - као најбољи стрелац и најкориснији играч, а окитио се и титулом у домаћем првенству.

Након Партизана, Милојевић је играо за Валенсију и Галатасарај, а у црно-беле се вратио 2009. године.

Ипак, недуго након повратка, Милојевић је окончао каријеру, због учесталих повреда и проблема са коленима.

Мега, одбијање Партизана и НБА лига

Милојевић се, одмах након окончања играчке каријере, посветио будућем позиву - тренерском послу.

Први посао је добио у Меги, где је чинио чуда током осам година.

Милојевић је био најважнији шраф у фабрици талената, па су кроз његове руке прошли многи играчи са ових простора - највеће и најславније име је свакако име Николе Јокића.

Милојевић је 2021. године добио позив из Голден Стејта, придружио се стручном штабу "ратника", са којима је 2022. године освојио шампионски прстен.

Навијачи Партизана су га дуго прижељкивали на клупи, али је узајамна љубав додатно продубљена тиме што је Милојевић - одбио црно-беле.

"Дуле је највећи разлог зашто ја нисам дошао када су ме први пут звали. Дуле ми је помогао у животу, он ми је пријатељ, као што сам и ја њему. Нисам желео да дођем у клуб тако. Он није мирно отишао. И ја нисам хтео да учествујем у том сукобу. А сигуран сам да бих се својим доласком умешао, иако ја то никада не бих желео. Нисам хтео да будем умешан у сукоб клуба и Дулета и верујем да сам урадио праву ствар. Савест ми је мирна", говорио је Милојевић.

image