Синер разнео Ђоковићеву тврђаву – непрепознатљиви Новак остао без финала!

Најбољи тенисер света није успео да се пласира у ново финале Аустралијан опена

Новак Ђоковић завршио је учешће у полуфиналу првог гренд слема у сезони поразом од Јаника Синера, резултатом 6:1, 6:2, 6:7 (6:8), 6:3.

Светски "број 1" одиграо је вероватно најлошији меч у Мелбурну у претходних десетак година и умногоме помогао Италијану да сруши његову, до сада, неосвојиву тврђаву.

Ђоковић је први пут у каријери поражен пошто се пласирао у полуфинале Ози опена (до сада је сваки пут освајао титулу) и прекинута је његова невероватна серија од 33 тријумфа на Аустралијан опену.

Последњи меч изгубио је од Хјеона Чунга 2018. године у четвртом колу, након чега је освојио четири пехара.

Ништа није функционисало у игри браниоца титуле, сервис понајмање, што потврђује чињеница да је претрпео пет брејкова. Више од сат времена проценти су му били катастрофални – убацивао је тек око 50% првог сервиса, освајајући само половину тих поена.

Ако и то није било довољно, Италијану је помогао са невероватних 29 неизнуђених грешака у уводна два сета. На крају их је имао 54, двоструко више него момак са друге стране мреже.

Са таквом игром није било могуће победити ни много слабијег играча од Синера, који је потврдио да је тренутно можда и једини који може да победи Ђоковића.

Једини бљесак добре игре виђен је крајем трећег сета, када је упркос томе што није имао нити једну брејк лопту (тако је остало до краја меча), изборио четврти сет у тај-брејку.

Међутим, он је био кратког даха и Италијан је остварио трећу победу у петом међусобном мечу.

Иако је јасно да је Србин имао дан за заборав, Јанику не треба му одузети ништа у овом успеху. Стизао је и могуће и немогуће, сервирао је савршено, ритернирао још боље, велики број лоптица падао је ривалу под ноге и практично је Ђоковића срушио његовим оружјем.

Константно се трудио да буде агресиван и диктира ритам, нападао и форхендом и бекхендом, а у важним тренуцима показао и менталну стабилност.

Није попустио при великом вођству, али ни кад се противник вратио, као што је то био случај на Вимблдону пре годину и по дана и сасвим заслужено ће играти у свом првом гренд слем финалу.

Тамо ће му противник бити бољи из другог полуфинала у којем се састају Данил Медведев и Александер Зверев.

Што се тиче Ђоковића, после много времена, тачније скоро 2.200 дана (да, добро сте прочитали), као поражен напушта Мелбурн, а једино може да буде задовољан што ће остати на првој позицији на АТП ранг-листи до 19. фебруара.

Аустралијан опен, који ће добити новог шампиона, игра се за наградни фонд од 59,1 милион америчких долара.

26. јан 2024 • 08:07

1:6, 2:6, 7:6 (8:6), 3:6 – Крај меча! Ђоковић је изгубио у полуфиналу од Синера!

После три сата и 21 минута, Ђоковић је поражен од Јаника Синера, резултатом 6:1, 6:2, 6:7 (6:8), 6:3.

1:6, 2:6, 7:6 (8:6), 2:5 – Новака један гем дели од пораза

Не успева Србин да парира ривалу у разменама. Добио је гем у којем је сервирао, али му је Италијан узвратио "са нулом" и Новака један корак дели од пораза.

1:6, 2:6, 7:6 (8:6), 1:4 – Синер потврдио брејк

Први пут после дуго времена "мирисало" је на брејк лопту. Дошао је Ђоковић неколико пута до дјуса, али би тада, по правилу. Синер одиграо најбоље поене. Извукао се из неугодне ситуације и дошао на два корака до тријумфа – 1:6, 2:6, 7:6 (8:6), 1:4.

1:6, 2:6, 7:6 (8:6), 1:3 – Ђоковић претрпео брејк

Оно што се није догодило пре два гема, јесте сада. Нажалост, Новак ће морати да јури предност ривала, иако је имао 40:0. Међутим, наставио је да ниже грешке, Синер одлично враћао сервисе и дошао на корак до тријумфа.

1:6, 2:6, 7:6 (8:6), 1:1 – Ђоковић се извукао на почетку четвртог сета

Експресно је Јаник заборавио губитак сета, а онда неким нестварним поенима дошао до шансе на сервис ривала. Суочио се Ђоковић са три брејк прилике, све их је неутралисао добрим сервисима и некако се извукао. Било би много теже да је морао да јури резултат, али сада на семафору пише 1:6, 2:6, 7:6 (8:6), 1:1.

1:6, 2:6, 7:6 (8:6) – Ђоковић је жив и изборио је четврти сет!

Иако није имао ниједну брејк прилику у три читава сета, Ђоковић је и даље жив. Меч није готов док он не каже, па је тако изборио четврти сет у тај-брејку. Спасао је и меч лопту, успео да укроти сервисе ривала, преживи три мини брејка и дође до 1:6, 2:6, 7:6 (8:6).

1:6, 2:6, 6:6 – Тај-брејк одлучује победика трећег сета

Три сета су прошла, а Синер није дозволио противнику нити једну брејк шансу. Победника трећег дела игре одлучиће додатни гем.

1:6, 2:6, 6:5 – Меч настављен, Ђоковић добио гем

После краће паузе, Ђоковић је погодио ас на одушевљење публике. У следећем поену имао је среће, мрежа му је помогла и отишао је на 1:6, 2:6, 6:5.

Прекид меча

У 11. гему трећег сета, при резултату 5:5 (40:40) на сервис Ђоковића, дошло је до прекида меча. Некоме је позлило на трибинама, позвана је хитна помоћ и дуел је накратко прекинут.

1:6, 2:6, 4:4 – Синер је недодирљив када сервира

И даље је Ђоковић без брејк лопте, а Синер је освојио свих девет поена у трећем сету када је погађао први сервис. Резултат је 1:6, 2:6, 4:4.

1:6, 2:6, 3:2 – Новак изједначио број гемова у претходна два сета

Већ сада је Ђоковић освојио једнак број гемова као у претходна два сета. Али сада има нови задатак – да нападне сервис ривала и дође до прве брејк лопте од почетка сусрета. Добио је добар гем и тренутно је 1:6, 2:6, 3:2.

1:6, 2:6, 2:1 – Игра се "гем за гем"

И даље нема ни промил шансе на сервис противника, али барем сет није изгубљен на његовом старту. Тиме морамо да будемо задовољни у овим околностима. Резултат је 1:6, 2:6, 2:1.

1:6, 2:6, 1:0 – Добар гем за Новака на старту трећег сета

Сада ће сваки Ђоковићев гем бити као финале и већ на старту трећег сета је могло да буде изгубљено. Опет је дозволио ривалу брејк прилику, али се сада извукао. Подигао је ниво игре и са два одлична поена ипак дошао до вођства.

1:6, 2:6 – Непрепознатљиви Ђоковић изгубио и други сет!

Катастрофалних 70 минута игре за Новака Ђоковића. Јаник Синер је добио и други сет и дошао на корак до великог тријумфа – 1:6, 2:6!

1:6, 2:5 – Синер прави нови брејк

Сет је и дефинитивно готов после још једног брејка Синера. Покушао је Ђоковић после једног поена да пробуди и себе и публику, али се онда вратио грешкама. Направио је још две и готово извесно изгубио и други сет – 1:6, 2:5.

1:6, 2:3 – Кренула је потера за Италијаном

Јаник је лако материјализовао стечени брејк, да би потом и Ђоковић освојио гем захваљујући сервисима. Потребно је да у сваком буде на таквом нивоу како би имао шансу да се врати.

1:6, 1:2 – Ђоковић претрпео нови брејк

Кола су од првог поена кренула низбрдо и никако да се зауставе. Није успео Ђоковић да материјализује добар први гем у другом сету, уследио је нови пад у игри. Грешке се нижу, Синер сјајно ритернира и диктира ритам. Два лоша бекхенда и на семафору је 1:6, 1:2.

1:6, 1:0 – Важан гем за Србина

Први пут од почетка сусрета светски "број 1" се осетио комфорно у гему у којем је сервирао. Са "нулом" је добио први гем у другом сету и прекинуо серију ривала. Веома важан гем за Ђоковића!

1:6 – Новак изгубио први сет

Катастрофалан почетак полуфинала за Ђоковића који је био далеко од свог најбољег тениса. Синер је одиграо савршено и за само 35 минута добио први сет резултатом 1:6.

1:5 – Ђоковић претрпео још један брејк

Потпуно је ван ритма српски играч, који греши у серијама, а сервис не погађа колико је потребно. Италијан држи лопту у игри и чека грешке Новака којих је до сада било чак 13. Са таквом игром је немогуће парирати Синеру који је направио нови брејк за 1:5.

1:3 – Новак се коначно уписао на семафор

Могло је врло лако да се деси да је сет изгубљен након четири гема, али је Ђоковић сишао са "оштрице ножа". Синер је поново имао брејк прилику, међутим, Србин је пронашао неколико савршених поена и смањио на 1:3.

0:3 – Синер савршено започео меч, Новак мора да се пробуди

Суперагресивни Италијан савршено је започео дуел и Новак ће морати ускоро да се пробуди и пронађе свој ритам. Синер има 0:3 на почетку полуфинала.

0:2 – Ђоковић претрпео брејк на старту

Одлично је Новак отворио меч, добио први поен на сервис ривала, али је Синер узвратио и са четири везана уписао први гем. Дошао је ред на Новака да сервира и уследиле су нове две грешке. Почетни сервис није функционисао како треба, Синер је убрзо дошао до брејк лопте и сјајним нападом је искористио за 0:2.

Почео меч Ђоковића и Синера

Први на сервису је италијански тенисер.

Анализа предстојећег полуфинала

Међусобни скор

Биће ово седми међусобни дуел двојице играча, Новак води 4-2 у победама, али су два од претходна три припала Италијану.

Последњи је био на Завршном турниру Дејвис купа у Малаги, када је Синер одвео "азуре" до историјске титуле.

Једном је Јаник био успешнији и на Завршном турниру у Торину, али је други, онај много важнији меч у финалу, припао Ђоковићу.

Новаково загревање

Добродошли!

Добродошли на лајв блог полуфиналног меча Аустралијан опена између Новака Ђоковића и Јаника Синера.