"Новак је осетио олакшање - освојиће два или три слема ове године"

Патрик Муратоглу није превише сумњичав по питању онога што бисмо могли да очекујемо од најбољег тенисера свих времена у наставку сезоне

Новак Ђоковић је разочарао у полуфиналу Аустралијан опена, где је по први пут доживео пораз у завршници турнира после 20 победа у полуфиналима и финалима гренд слема у Мелбурну.

Јаник Синер га је зауставио на путу ка 25. гренд слему, али познати тениски тренер Патрик Муратоглу верује да то неће превише променити оно што бисмо могли да очекујемо од најбољег играча света ове сезоне.

Муратоглу је у разговору за "Тенис Мејџорс" поручио да и даље очекује да Ђоковић освоји два или три гренд слема у 2024. години.

"Размислите о томе. Није изгубио ниједан меч на Аустралијан опену од 2018. Никада није изгубио у полуфиналу, узео је ту десет титула. Шта је то? Може ли да настави тако? Не. Превише је. Превише притиска. Виђао сам то чак и код шампиона. Када је превише притиска, некада морају да доживе неуспех, и на неки начин осете олакшање", почео је Муратоглу.

"Не бих се изненадио ако Новак осети олакшање после турнира. Не сада, сад је вероватно превише разочаран, али за неколико дана ће помислити: 'Вау, терет је био тако тежак'. Није ни схватао колико му је било тежине на раменима. И онда – уххх. Враћам се нормалном притиску, притиску на који сам навикао, а то је притисак броја један и тога да је највећи тенисер свих времена. Мислим да је ово било превише за њега. И даље мислим да ће освојити два-три слема ове године", уверава 53-годишњак.

Он је навео и пример из меча против Адријана Манарина.

"Када је Новак играо против Манарина, водио је са 6:0, 6:0, 1:0. Одиграо је лош гем и изгубио га. Било ми је упечатљиво оно што је рекао после меча. У интервјуу је рекао да је био превелики притисак да не изгуби ниједан гем, ‘морао сам да дам један’. Није то намерно урадио, али осетио је да је притисак превелики."

На крају, некадашњи тренер Серене Вилијамс и Симоне Халеп разлоге пораза види и у недавним дуелима Ђоковића и Синера.

"Било је шокантно видети Новака у полуфиналу гренд слема, а поготово Аустралијан опена који је на неки начин његов дом, да толико није у стању да игра. Један од кључева јесте то што га је у финишу прошле сезоне Синер двапут победио. Последњи пут је био најболнији, јер знамо колико је Дејвис куп важан Новаку, и био је густ меч. То је вероватно објашњење број један зашто је Синер одиграо тако добар меч, а Ђоковић није био у стању да одигра тако", закључио је Муратоглу.