Валијева суспендована на четири године, Песков најављује жалбу

Суд за спортску арбитражу (ЦАС), одлучио је да суспендује руску клизачицу Камилу Валијеву на четири године, због кршења антидопинг правила, наводи се на сајту суда. Портпарол Кремља Дмитриј Песков, најавио је жалбу на ову одлуку и осудио је као политизовану

Валијева ће од 25. децембра 2021. бити лишена свих титула, медаља и новчаних награда за учешће на такмичењима.

Од поменутог периода, клизачица је освојила златну, сребрну и бронзану медаљу на првенству Русије, била најбоља на Европском првенству, где је поставила рекорд у кратком програму, а освојила је и медаљу на Олимпијским играма 2020. у екипном турниру.

"Одлука Суда за спортску арбитражу о дисквалификацији руске уметничке клизачице Камиле Валијеве је политизована. Русија ће покренути жалбене процедуре", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Наравно, не слажемо се са тим. По мом мишљењу, то је политизована одлука. Ако постоје неки жалбени механизми, они дефинитивно треба да буду употребљени. Морамо да штитимо интересе наших спортиста до краја", додао је Песков.

Из Суда за спортску арбитражу наводе да је одлука коначна, те да Валијева има право да се жали Савезном суду Швајцарске у року од 30 дана по ограниченим основама.

ЦАС је суспендовао Валијеву због случаја допинга који је откривен на Зимским олимпијски играма 2022. године.

Период дисквалификације се рачуна од 25. децембра 2021. када је установљен први позитиван налаз на допинг.

Руска репрезентативка у уметничком клизању има 17 година и досад је освајала златне медаље на Олимпијским играма и Европском првенству.