Камила Валијева - руско клизачко чудо од детета и трн у оку Светске антидопинг агенције

Камила Валијева је једна од најталентованијих клизачица у историји овог спорта, али је, упркос бројним признањима и медаљама која је освојила као 15-годишњакиња, више од две године на мети Светске антидопинг агенције

Суд за спортску арбитражу суспендовао је младу руску клизачицу Камилу Валијеву на четири године, због кршења антидопинг прописа, пренеле су светске агенције.

Суд за арбитражу у спорту у објашњењу пресуде истакао је да клизачица из Казања није успела да докаже да није намерно узимала допинг.

Валијева је готово две године трн у оку Светске антидопинг агенције, која покушава да је казни још од Олимпијских игара у Пекингу у фебруару 2022. године.

Тада 15-годишња Валијева, непосредно пошто је са Русијом освојила злато у екипном такмичењу, суспендована је због позитивног теста на триметазидин, урађеног 25. децембра 2021. године.

У међувремену је два пута тестирана – на Европском првенству у Талину, где је доминантно освојила златну медаљу, као и пред почетак Игара у Пекингу.

Оба теста била су негативна.

Помало чудно изгледао је тада покушај да се Рускиња суспендује баш пред финале у појединачној конкуренцији. Валијева је ипак добила прилику да се такмичи, али је, наступајући под великим притиском, завршила на четвртом месту и у сузама.

Светска антидопинг агенција предала је случај Суду за спортску арбитражу, уз учешће Светске клизачке уније и Руске антидопинг агенције.

Коначну одлуку о суспензији младе руске клизачице донео је Суд за арбитражу у спорту, који је одузео све медаље и титуле Валијевој од 25. децембра 2021. године, укључујући и новчане награде за учешће на такмичењима.

Русија је већ најавила жалбу.

"Одлука Суда за спортску арбитражу о дисквалификацији руске уметничке клизачице Камиле Валијеве је политизована. Русија ће покренути жалбене процедуре", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Некадашњи тренер совјетске клизачке репрезентације Татјана Тарасова није бирала речи говорећи о одлуци Суда за спортску арбитражу.

"Хуље и безаконици! Наравно да морамо да се жалимо на одлуку. Против олоша се морамо борити њиховим оружјем. Камила ће моћи да се такмичи у Русији. Она је јака девојка и може све. Прљаве свиње, искаљују бес против наше државе на девојчици", веома оштра била је Тарасова.

Валијева је одлуку о четворогодишњој суспензији сазнала на тренингу.

Девојчица из Kазања једна је од најмлађих спортиста позитивних на недозвољене супстанце у историји Олимпијских игара.

Млада Рускиња освојила је златну, сребрну и бронзану медаљу на првенству Русије, била најбоља на Европском првенству, где је поставила рекорд у кратком програму, а освојила је и медаљу на Олимпијским играма 2022. на екипном турниру.

Валијева је рођена 2006. године и у априлу ће постати пунолетна.