Дачић о захтеву за седницу СБ УН: Разговарао сам са Лавровом, обећао је подршку Србији

Шеф српске дипломатије је појаснио да се захтев Србије може усвојити и без гласања, али да се ако неко захтева може и гласати

Србија je захтев за хитну седницу Савета безбедности УН предала због опште ситуације на Косову и Метохији, терора над Србима, покушаја укидања динара и свега онога што представља кршење Резолуције 1244 и свих других међународних докумената које се односе на КиМ, изјавио је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић у Риму.

Дачић је изјавио да је шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову пренео да Србија предаје захтев за хитну седницу Савета безбедности УН због ситуације на Косову и Метохији и додао да му је Лавров обећао подршку.

"Разговарао сам са руским министром Лавровом, обавестио га о предаји захтева. Наравно, он је обећао подршку. Разговарао сам са министарком Словеније, са министром са Малте, разговарао сам и са министрима спољних послова афричких земаља", рекао је Дачић и додао да ће сутра разговарати са представником Алжира.

Додао је да је за очекивање да нико нема примедбе за одржавање седнице.

"Али знајући шта се све дешавало у протеклим годинама и знајући да понекад и нешто што је кристално јасно не мора да буде баш тако, да сачекамо ипак исход", рекао је Дачић.

Додао је да је разговарао са још неколико министара спољних послова, из земаља и које признају и које не признају самопроглашену независност тзв. Косова. Како је навео, између осталих, разговарао је и са министрима из Словеније, Малте, Сијера Леоне, Мозамбика...

"Шеф сталне мисије Србије при Уједињеним нацијама Немања Стевановић предао је захтев за одржавање хитне седнице Савета безбедности. Захтев за хитну седницу је предат председавајућем, то је Гвајана. Тај захтев се може усвојити и без гласања, значи без примедби, али ако неко затражи, може и да се гласа о свему томе, зато што је то пракса која је уведена у последњим годинама. Ми рачунамо на ситуацију такву да би све земље требало саме од себе прихватити одржавање ове седнице", рекао је Дачић након министарског састанка о Западном Балкану у Риму.

Дачић је додао да је у образложењу захтева за хитну седницу стоји цела хронологија и опис тренутне ситуације на КиМ.

"Ми ћемо веома брзо имати одговоре на сва ова питања. Амбасадор Гвајане ће сигурно сазвати састанак где ће се ово питање размотрити. Ја сам разговарао са својим колегама и причао са председником јутрос. Део који је сада на реду, јесте део онога чиме се бави Министарство спољних послова. Канцеларија за КиМ и преговарачки тим који води председник је припремио све остало, са чим идемо на седницу",рекао је Дачић.