Спорт

НХЛ играчи коначно на Олимпијским играма, Русија и даље на чекању

Најјача хокејашка лига на свету, амерички НХЛ, после више од деценије дозволиће играчима да наступају на Зимским олимпијским играма 2026. године. "Зборнаја" је на последња два олимпијска турнира играла у финалима, а да ли ће и у Милану напасти злато зависиће пре свега од одлуке Светске хокејашке федерације, која је продужила суспензију РУсији и Белорусији до краја сезоне 2024/25
НХЛ играчи коначно на Олимпијским играма, Русија и даље на чекањуGetty © Pawel Andrachiewicz/PressFocus/MB Media

Више од једне деценије најбољи светски хокејаши, који наступају у најјачем светском такмичењу НХЛ, нису били у могућности да наступају за своје репрезентације на Зимским олимпијским играма, али то ће се променити од 2026. године.

Челници НХЛ, Удружење НХЛ играча, Светска хокејашка федерација и Међународни олимпијски комитет коначно су нашли заједнички језик, па ће на наредним Олимпијским играма, које ће угостити Милано и Кортина Д'Ампецо, љубитељи хокеја уживати у потезима најбољих светских играча, први пут од 2014. године.

Истина, и даље није познато да ли ће Русији бити дозвољено да учествује на Играма у Милану, пошто је у понедељак Светска хокејашка федерација одлучила да продужи суспензију руском и белоруском националном тиму до краја сезоне 2024/25.

Уколико Русији буде дозвољено да наступа у Милану, после одлуке НХЛ да играчи из америчке лиге могу да играју на Играма, екипа селектора Алексеја Жамнова важила би за једног од главних фаворита за злато.

Више од 50 руских хокејаша тренутно наступа у НХЛ такмичењу, међу којима су и Александер Овечкин, Јевгениј Малкин, Никита Кучеров и Јевгениј Кузнецов.

"Трудим се да не размишљам о томе, али могуће је да Кучеров (најбољи стрелац НХЛ у сезони) никада не заигра на Играма. То је лудо, али тако је како је. Поштујемо правила, не можемо да урадимо ништа и седимо код куће. Надам се да ће се то проментити", рекао је за америчке медије Овечкин, капитен Вашингтон капиталса.

Руски хокејаши су на претходна два олимпијска турнира играли у финалима - 2018. године у Пјонгчангу савладана је Немачка после продужетка, док је у Пекингу злато припало Финској, после тријумфа над Русијом од 2:1.

image