Нова номинација за "Лауреуса": Хоће ли Ђоковић поново бити најбољи спортиста света?

Најбољи тенисер свих времена један је од фаворита да пети пут освоји престижну награду

Новак Ђоковић номинован је за награду "Лауреус" за најбољег спортисту света после једне од најбољих сезона у каријери.

Ђоковић је четири пута у каријери освајао овај престижни трофеј (2012, 2015, 2016. и 2019. године), а и ове ће бити један од највећих фаворита.

Додела награда, 25. пут по реду, биће организована 22. априла у Мадриду.

Поред Новака, номиновани за најбољег спортисту су Мондо Дуплантис (Шведска) и Ноа Лајлс (САД), аутомобилиста Макс Ферстапен (Холандија), те фудбалери Ерлинг Холанд (Норвешка) и Лионел Меси (Аргентина).

"Одушевљен сам што сам поново номинован за Лауреус светског спортисту године", изјавио је Ђоковић.

"Ову награду сам освојио четири пута, и свака је била веома посебна и незаборавна на свој начин. Ово је част већа од било које друге јер је академија 'Лауреус' та која доноси одлуку и они знају како је доц́и на врх спорта и шта је потребно да се остане тамо."

Посебно је задовољан друштвом у којем се налази.

"Ове године, као и увек, одушевљен сам квалитетом спортиста уз које сам номинован. То је оно што Лауреус награде чини тако посебним за нас и зашто желимо да освојимо онолико колико и када се такмичимо."

Учинак номинованих спортиста:

* Ђоковић је освојио три од четири Гренд слема у 2023. години.

* Дуплантис два пута поправљао лични светски рекорд у скоку увис уз другу титулу првака света.

* Лајлс је први од Јусеина Болта постао троструки првак света на 100, 200 и 4x100 метара.

* Ферстапен (Лауреус 2022) је освојио трећу узастопну титулу Ф1 уз рекордних 19 победа.

* Холанд са 52 гола предводио Манчестер сити до трипле круне укључујући Лигу шампиона.

* Меси – најбољи фудбалер света, са Интер Мајамијем освојио рекордни 44. трофеј у каријери.

У конкуренцији за најбољу спортисткињу света су: Аитана Бонмати (фудбал/Шпанија), Шерика Џексон (атлетика/Јамајка), Фејт Кипјегон (атлетика/Кенија), Ша'Кари Ричардсон (атлетика/САД), Микаела Шифрин (скијање/САД) и Ига Швјонтек (тенис/Пољска).

За најбољи тим су номиновани: Рајдер куп тим Европе (голф), репрезентација Немачке (кошарка), Манчестер сити (фудбал, В. Британија), Ред Бул Ф1 (аутомобилизам/Аустрија), репрезентација Јужне Африке (рагби) и женска репрезентација Шпаније (фудбал).

За повратника година номиновани су: Симон Бајлс (гимнастика/САД), Себастијан Але (фудбал/Обала Слоноваче), Катарина Џонсон-Томпсон (атлетика/ВБ), Сива Колиси (рагби/ЈАР), Џамал Мареј (кошарка/Канада), Маркета Вондрушова (тенис/Чешка).

За пробој године номиновани су: Џуд Белингем (фудбал/ВБ), Линда Каиседо (фудбал/Колумбија), Коко Гоф (тенис/САД), Ћин Хаијанг (пливање/Кина), Џош Кер (атлетика/ВБ) и Салма Параљуело (фудбал/Шпанија).