Спорт

Рукометни савез Србије званично затражио "вајлдкард" за учешће на Светском првенству

Рукометни савез Србије званично је послао захтев Светској рукометној федерацији (ИХФ) за добијање "вајлдкарда" за учешће на Светском првенству
Рукометни савез Србије званично затражио "вајлдкард" за учешће на Светском првенствуGetty © Sven Hoppe/picture alliance

Рукометаши Србије нису успели да се пласирају на Светско првенство пошто су у баражу за пласман на шампионат света елиминисани од Шпаније.

Србија је у реваншу победила Шпанију резултатом 25:22, али је први меч изгубила 32:28.

Србија је на последњем Светском првенству, које је одржано 2023. године, заузела 11. позицију.

У националном савезу се надају да би представници ИХФ могли да доделе "вајлдкард" Србији због пласмана на последњем шампионату, затим због резултата млађих категорија, досадашње организације такмичења...

"Иза нас је дуга и непроспавана ноћ, осећања су помешана, од задовољства и поноса до туга што нам је измакао директан пласман на Светско првенство. Сматрам да смо због свега приказаног у оба сусрета то заслужили и више од селекције Шпаније иако су они вишедеценијска рукометна велесила. Момци на челу са Борисом Ројевићем и његовим стручним штабом показали су да вољом, борбеношћу и тактиком могу да надиграју таквог рукометног гиганта", изјавила је Делић, председница Управног одбора РСС.

Захтев за добијање "вајлкард" послала је Саудијска Арабија, а очекује се да то учине и Црна Гора и Швајцарска.

"Рано јутрос смо упутили допис ИХФ са захтевом за 'вајлдкард'. Још постоји трачак наде да одемо на Светско првенство. Знамо да ће и ту бити јака конкуренција са истим захтевом, али се надамо да ће ИХФ посебно узети у обзир све оно што је српски рукомет био и јесте. Учинићемо све што је до нас да будемо учесници Светског првенства", додала је председница УО РСС.

ИХФ ће доделити два "вајлкарда" ако се Нови Зеланд не пласира на Светско првенство, а коначна одлука ће бити донета у јуну.

Светски шампионат ће бити одржан од 14. јануара до 2. фебруара наредне године у Норвешкој, Данској и Хрватској.

image