Хрватска упутила протестну ноту Црној Гори због резолуције о Јасеновцу

У протестној ноти се истиче да Хрватска очекује да Црна Гора и њене институције одустану од потеза који би се на негативан начин могли одразити на будућност билатералних односа као и на европски пут Црне Горе

Хрватска је упутила протестну ноту Црној Гори поводом најаве председника Скупштине Андрије Мандића да ће представници српског народа у Скупштини предложити резолуцију о геноциду у Јасеновцу.

"Нота апострофира непримереност манипулацијом жртава Јасеновца у политичке сврхе, инструментализованост Хрватске за тамошњу унутарњу политику и позива Црну Гору да се суздржи од било чега што може угрозити њихов пут према ЕУ", преноси РТЦГ.

Хрватски "Вечерњи лист" је објавио да је протестна нота уручена отправнику послова Црне Горе у хрватском Министарству вањских и европских послова, преноси МИНА.

У ноти се изражава забринутост чињеницом да се спомен на жртве Јасеновца "политизује и злоупотребљава за унутрашња политичка надметања у Црној Гори те ставља у контекст расправа о резолуцији Генералне скупштине УН-а о комеморацији геноцида у Сребреници, с којом није ни у каквој политичко-историјској вези, и то на начин који не доприноси искреном изражавању пијетета према жртвама, осуди злочина и развијању културе сећања".

Наводи се да Министарсво вањских послова Хрватске осуђује покушаје да на било који начин Хрватска буде инструментализована у унутрашње политичке сврхе, и наглашава очекивање  да Црна Гора и њене институције одустану од потеза који би се на негативан начин могли одразити на будућност билатералних односа као и на европски пут Црне Горе.