Спорт

Почиње Ф4 Евролиге: Реал брани трофеј у Берлину, Грци и Турци прете

У Берлину почиње Фајнал фор Евролиге, полуфиналним утакмицама Панатинаикос - Фенербахче и Реал - Олимпијакос
Почиње Ф4 Евролиге: Реал брани трофеј у Берлину, Грци и Турци претеGetty © David Grau/Euroleague Basketball

Берлин је овог викенда поприште коначног расплета у Евролиги. Четири најбоља европска тима боре се за титулу шампиона Европе.

У репризи прошлосезонског финала, поново ће играти Реал и Олимпијакос, сада у полуфиналу.

Реал је прошле године у Каунасу победио Олимпијакос 79:78 поенима Серхија Љуља три секунде пре краја, а садашњи члан Панатинаикоса Костас Слукас није погодио шут за побду Олимпијакоса.

Најтрофејнији европски клуб жели 12. титулу првака Европе и улази на Фајнал фор као благи фаворит, што због одличних резултата током регуларне сезоне, што и због чињенице да је сачувао костур прошлосезонске екипе, а плус се у клуб се вратио Факундо Кампацо.

Троструки првак Европе Олимпијакос са много јачим тимом него лане жели да се освети Реалу за прошлосезонски пораз и прокоцканих плус четири на 45 секунди пре краја у финалном мечу.

Тренер Олимпијакоса, Јоргос Барцокас, за разлику од прошле сезоне нема најбољег играча Евролиге (што је прошле сезоне био Саша Везенков), али је екипа јача за српске репрезентативце Николу Милутинова и Филипа Петрушева, као и Мозеса Рајта и бившег члана Реала Најџела Вилијамса-Госа.

Панатинаикос, шестоструки првак Европе, вратио се на Фајнал фор после 12 година паузе, а клубу су се у потпуности исплатила огромна улагања у тим и довођење за тренера двоструког освајача Евролиге са Ефесом - Ергина Атамана.

Довођење Кендрика Нана, Матијаса Лесора, Костаса Слукаса, Џерајана Гранта, Хуанча Ернангомеза, Луке Вилдозе, Костаса Адетокумба, Александра Балцеровског, као и повратак Константиноса Митоглуа и Јаниса Папапетруа показало се као добитна комбинација.

Фенербахче је једини учесник Фајнал фора који је током сезоне променио тренера. Шарунас Јасикевичијус је преузео екипу од Димитриса Итудиса и успео да је доведе до Берлина.

Фенербахче је 2017. године последњи пут освојио Евролигу, са тренером Жељком Обрадовићем и спрским играчима Николом Калинићем и Богданом Богдановићем.

Турски клуб и сад има Србина у тиму, Марка Гудурића, који ће бити један од кључних играча у покушају да се освоји трофеј.

Полуфинале: Панатинаикос - Фенербахче (18) и Реал - Олимпијакос (21).

У недељу су на програму меч за треће место (16) и финале (19).

image