Спорт

Парламентарна скупштина НАТО-а данас расправља о статусу "Косова", Србија се противи

План је да статус Приштине буде унапређен са посматрача на придруженог члана ове организације
Парламентарна скупштина НАТО-а данас расправља о статусу "Косова", Србија се противиwww.globallookpress.com © Jan Woitas/dpa

"Косово" је данас на дневном реду Парламентарне скупштине НАТО-а на којој ће се расправљати о унапређењу статуса Косова са посматрача на придруженог члана те организације, преноси "Косово онлајн", позивајући се на "Те-ве 1".

Статус придружених чланица тренутно има девет држава, међу којима су Србија и Босна и Херцеговина.

Парламентарна скупштина НАТО-а је институционално одвојена од Алијансе, али служи као важна веза између НАТО-а и парламената земаља чланица.

"Као придруженом члану Парламентарне скупштине НАТО-а, Скупштини Косова би биле одобрене додатне погодности. То би укључивало додатног представника за Делегацију Скупштине Косова у ПС НАТО-а, као и право да аутоматски преузме реч у процедурама Парламентарне скупштине НАТО-а (а не по дискреционом нахођењу председавајућег), да поднесе амандмане на нацрт резолуција ПС НАТО-а и, под одређеним околностима, да учествује у посетама комитета ПС НАТО-а другим земљама", речено је раније за "Косово онлајн".

Делегација Скупштине Србије, која учествује и на седници Савета безбедности НАТО-а у Софији, затражила је раније писмом од Парламентарне скупштине да Скупштини "Косова" не додели статус придруженог члана, јер би то, како се наводи, представљало награду за Приштину која континуирано врши насиље и системску дискриминацију над Србима на КиМ, као и за опструисање Бриселског дијалога.

Подвлачи се и да је Косово и Метохија, сходно важећој и правно обавезујућој Резолуцији СБ УН 1244 (1999), како се истиче, покрајина у саставу Републике Србије под привременом управом мисије Уједињених нација, а не посебна држава.

image